Županijski sud u Rijeci podignuo je optužnicu protiv Željka Kovačevića, varioca iz Udbine, zbog ratnog zločina u razdoblju od listopada 1991. do travnja 1992., piše Novi list.

Te 1991. godine Kovačević, kojem je jedan od nadimaka bio i Prč, tada 34-godišnjak, bio je ‘milicionar’ tzv. SAO Krajine i bio je poznat po sadističkom iživljavanju nad zarobljenim hrvatskim policajcima, vojnicima i civilima.

Mučio ih je elektrošokovima, tukao do iznemoglosti palicama i kundakom od puške, strujom ih tjerao da pjevaju četničke pjesme. Sada mirno živi u Somboru u Srbiji. Zarobljenike je Kovačević volio mučiti na razne načine a posebno mu je drago bilo puštati im struju elektrošokerom i koristiti električnu palicu.

Pljuvao na pod pa tražio da čiste

U optužnici stoji da je Kovačević zajedno s drugim paravojnicima u prostorijama policijske stanice u Korenici psihički i fizički terorizirao i maltretirao zatočene Hrvate.

Tako je jednog zatvorenika priključio na elektrošoker, a jadnik je od udara struje padao na pod. Tjerao je zarobljenika da za njim čisti smeće koje je namjerno bacao. Pljuvao bi na pod pa tražio da se to očisti. Dosjetio se u jednom trenutku da bi mogao zatvorenicima bušiti nokte vrhom noža.

Jedan je zatvorenik morao naučiti četničke pjesme i stalno mu ih pjevati.

24 KOMENTARI

  1. Osuđuju samo mrtve i nedostupne hrvatskom pravosuđu . Sramota sto je to tako dok su živi i dostupni hrvatskoj u gradskim odborima pojedini gradova pa cak i gradonačelnici .

  2. Bogme ja sam je pjevao ne što mi se pjevaju četničke pjesme nego što sam morao ili ćeš dobiti metak pa ti biraj.što su oni u stanju čovjeku napraviti to čovjek ne može sanjati.ja sam taj pakao prošao a mnogi mi ne vjeruju,da dok ne probaš ne možeš vjerovati. Moj pas deset puta ima bolji tretman nego sto smo ga mi imali u logoru.ljudi moji tu je pakao nad paklom pa ti oprosti komu ja vas pitam.bog i hrvati pozdrav svima

    • Ivica Jurčić Citala sam puno o svemu sto se zbivalo,zaista mi je zao svakoga Hrvata koji je bijo mucen. Nadam se samo kad legnu da nemogu spavati i da po cilu noc moraju gledati slike onih koje su mucili,ali Bog je jedina pravda koj ce im osuditi posteno.Svima vama koji ste to prosli zelim psihicko i fizicko zdravlj uz boziji blagoslov.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here