Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved priopćio je u nedjelju da ni na koji način nije želio prijetiti novinaru Index.hr Vojislavu Mazzoccu, te je odbacujući takve interpretacije naveo da mu je žao što je njegov razgovor s novinarom tako doživljen.

Index je objavio da je Medved u nedjelju oko 14,45 sati nazvao novinara i prijetio mu niti 24 sata od objave Mazzoccove priče „o uhljebljivanju ministrova sina u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani dobila posao zaštite Ministarstva branitelja”.

Ministarstvo branitelja priopćilo je u nedjelju navečer da ministar hrvatskih branitelja u svojoj reakciji na članak objavljen na portalu Index.hr ni na koji način nije želio prijetiti novinaru Mazzoccu i s punom odgovornošću odbacuje takve interpretacije.

„Žao mu je da je razgovor tako doživljen i prenesen jer mu je jedina namjera bila reći da je u svakom trenutku spreman raspravljati o svojem radu za hrvatske branitelje i radu samog Ministarstva hrvatskih branitelja”, stoji u priopćenju.

Ministar smatra neprimjerenim da se članove njegove obitelji proziva na temelju insinuacija koje je dan ranije odbacio jer i oni imaju pravo na rad u Hrvatskoj kao i svi građani u skladu sa zakonima.

„Slobodno novinarstvo jedna je od vrijednosti za koju su se hrvatski branitelji borili u Domovinskom ratu i ministar Medved bi bio zadnji koji bi ugrožavao i žao mu je što je njegov razgovor s novinarom portala Index.hr tako doživljen”, priopćilo je Ministarstvo.

Zbog tog slučaja reagirali su SDP i Građansko-liberalni savez (GLAS), zahtijevajući ostavku ministra Medveda.

“Sloboda novinarstva jedna je od temeljnih vrijednosti demokracije i standard koji je Hrvatska davno dostigla. Zabrinjavajuće je da ministar branitelja bez ikakve zadrške zove novinare i upućuje prijetnje. Strašno je da to očito radi jer zna da neće snositi nikakve političke posljedice. Očekujemo da ministar Medved da ostavku ili bude smijenjen u što kraćem roku”, priopćio je SDP.

GLAS je ocijenio da takvo ponašanje ministra pokazuje pravo lice HDZ-a koji svojim postupcima ozbiljno korača u prošlo stoljeće, točnije u 1990. te se služi najbrutalnijim nasrtajima na slobodu medija u Hrvatskoj. GLAS pritom napominje da se Hrvatska u redovitom godišnjem izvješću Reportera bez granica nalazi na katastrofalnom 69. mjestu iza Surinama, Samoe, Gane, Burkine Faso, Madagaskara i BiH, a što je poražavajući rejting za jednu članicu Europske unije.

„Nakon nastavka djelovanja po obrascu ortačkog kapitalizma, kao i raznih korupcijskih afera pa i ove afere zapošljavanja ministrovog sina, HDZ se vratio još jednoj staroj, ‘dobroj’0 navici i oprobanoj metodi prijetnje novinarima koji otkrivaju HDZ-ove afere”, priopćio je GLAS.

Ne podnese li ministar ostavku, GLAS će od premijera tražiti da ga razriješi ili će u saborsku proceduru uputiti prijedlog za izglasavanje mu nepovjerenja. Iz te stranke poručuju kako ne žele „da nam se zemlja polako, ali sigurno, pretvara u autoritarni režim tzv. neliberalne demokracije u kojoj se guše temeljna ljudska i građanska prava, prava manjina i medijske slobode”.

Novinar Indexa je slučaj prijavio zagrebačkoj policiji.

HINA

29 KOMENTARI

 1. Dokle ima granicu ta sloboda medija. Razni Tomići , Mazocco i ostala treće razredna piskarala svoj prostor u orijunaškim medijima i medijima pravomoćno osuđenih kulturnjaka. Rođo to bi sve trebalo poslat da gule kumpire na Južni pol.

 2. Poštovani ministre branitelja. Nemate se kome ispričavati njih smeta što vi radite za branitelje i zato vas napadaju. Jugonostalgičari bi željeli da svi branitelji i domoljubi nestanu, ili da odu iz zemlje za koju su živote dali. Njima smeta Hrvatska i pravi Hrvati domoljubi. Vaša djeca i vaši članovi obitelji imaju pravo na rad I život . Koliko su oni uhljeba zaposlili na ključna mjesta u državi Hrvatskoj koju ne vole niti će ikada voljeti.Hrvati imaju jedinu Državu Hrvatsku I ne mogu im ni manjine ni bilo tko drugi određivati što i kako da rade. Manjine i Pupovac skupo koštaju ovu Hrvatsku koju su uništavali, čast izuzecima koji su bili rame uz rame u obrani Hrvatske.

 3. tako triba- jer iz samih provokativnih pitanja.im smrdi-ili triba njemu kazati što zna-da on bude pametan.-a zna se čiji su plaćenici.-odvjetnika i sudaca-komunjarai petokolonaša-pa i četnika.-koja sloboda novinara..nek šešelju tako dođe-i u snu mu smrdi pomisao.

 4. Tko je on da si daje pravo boga što djeca brsnitelja trebaju dobiti dozvolu nekih novinara i nacionih manjina, dosta iseljsvanja Hrvata iz Hrvatske i pravdanja u svojoj državi dali su si previše važnosti,zašto ne piše koliko nacionalne manjine koštaju državu,gdje su u državnim službama zastupljeni i stalno pljuju što je kazneno djelo kao anti državni element Dosta laži i vrijeme je da Hrvatski narod kaže javno da su u svojoj državi Ugroženi od VLASTI i NACIONALNIH MANjINA….

 5. Ne voli Ministar da ga se sa istinom kompromituje . Banda Lopova iz Hdz ea Sdp ea HNS a lopovske Organizacije a ne politicke Stranke .Medo Medo Govno koruptivno . A sto je sa Ostalom djecomBranitelja ili zaposljavanja Po znanju sposobnosti a i Po Pravdi Narodu i Drzavi . ?

  • Ministarstvo je postalo ministarstvo otkad je Medvjed dosao na celo ministarstva.
   Normalno da pojedincima smeta sto je Konacno jedan castan I posten covijek dosao na celo ministarstva km je je za vrijeme Sdp a bilo zatvoreno..za branitelja…a na celu ministarstva bio Fred koji je odrastao po duhu svetom

  • Ivica Baran sve ja to isto tako vidim Ali drzi Cetnike na Vladi i Njemu Slicni za pisljivu placu i privilegije izdsje svoj Narod . Stotine Godina Bas takvi nisu Nam Dali Drzavu . Sad je Imamo i Drze Cetnike Petu Kolonu Pa sto ?

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here