Istraživački tim Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) ovih je dana u Zagrebu, Koprivnici, Varaždinu, Splitu i Rijeci među maturantima na njihovim prigodnim „norijadama“ proveo anonimnu anketu na uzorku od 420 učenika u želji da saznaju koliko oni znaju o hrvatskoj povijesti, a poglavito o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Od ukupno ispitanih čak 75 posto ne zna ime ni jednog Junaka hrvatskog Domovinskoga rata iz svojeg kraja. Većina je odgovorila da o tome nisu učili u školi.

Na pitanje: tko je bila Kata Šoljić također je relativno veliki broj ispitanika, oko 62 posto, odgovorio da  „ne zna“, zatim da je vjerojatno riječ o nekoj „povijesnoj ličnosti“, a bilo je i takvih koji su bili uvjereni da je to „majka koja je ubijena u Domovinskome ratu“.

Kako se naziva blagdan kada obilježavamo Vojno-redarstvenu operaciju Oluja 95, čak 88 posto maturanata nije znalo pravi naziv, pa čak ni to, je li 5. kolovoza, u Hrvatskoj uopće praznik, tim prije, kako su rekli, „tada nema škole“.

Pitali smo ih: tko je bio Boško Buha? Oko 90 posto ispitanika odgovorilo je „partizanski bombaš“ ili pak „jedan od heroja Drugog svjetskog rata“!

A na pitanje – u kojem je gradu u Hrvatskoj tijekom Domovinskoga rata poginulo najviše dječaka i djevojčica, odnosno gdje se nalazi centralni spomenik ovim malim stradalnicima, znalo je samo 15 posto mladih. I na ovo pitanje, većina je odgovorila – „nismo učili u školi“.

Tko je bio „drug Tito“ znalo je čak 95 posto ispitanika, a tko dr. Franjo Tuđman jedva šezdeset posto.

Kad su u Domovinskome ratu okupirani Vukovar i Škabrnje potvrdno je odgovorilo 47 posto mladih.

Na pitanje: je li se o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu dovoljno uči u školi, 83 posto je reklo „ne“ ili „ni približno“, dok je bilo i takvih koji su smatrali da su uči – previše.

Zanimalo nas je još – koliko su, do mature, pročitali knjiga na temu Domovinskoga rata, odnosno stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države? Čak 73 posto odgovorio je „ni jednu“, a većina nije znala ime ni jednog pisca nekih od tih knjiga.

Mladen Pavković

23 KOMENTARI

  1. To je trebala jos ona vlada odma poslije Oluje uvesti obavezno u skolu kao Hrvatsku povijest,a oni se zabovili sa abolicijam cetnicima agresorima, i kvarenjem povjesnog Grba , na kojeg su nabili mu rogove , Kako god je u prvima danima Hrvatska stavila zakone tako, nam i jest bjedno i jadno sada agresori cetnici imaju prednost pred Braniteljima, Branitelji su podjeljeni u grupacije i sada je to pravi razdor i nesloga, ovi vladari petokolonasi pozivaju samo one podobne branitelje koji im klimaju glavom a ostali su odbaceni kao istrosena krpa.

  2. Ne brinite se za mlade kad zatreba biti će među njima i neprijatelja ali svakako i onih kojima je Hrvatska u srcu kao i uvijek pa tako je bilo i 90-ih a biti će i u budućnosti uvijek će biti za dom spremnih kao što je bilo zadnjih tisuću i više godina koliko se zna za Hravtsku .

  3. Srsmota jer imamo takvu ministicu Divljak da ne zna kad je bio Domovinski rat i kako ce znati djeca tko Kata Soljic kad jos zalosno i strasno uce o zlocincu Titu i partizanima sve komunjare u skolama i fakultetima a povjest nam pisu on koji nikad nisu zeljeli Hrvatsku drzavu

  4. To su trebali slušati od svojih roditelja, djedova, baka. Iz kuće se nosi ljubav prema domovini, a naravno i školski program je zakazao. Bitno da se uči o bi t kama i junacima iz 45. Od kad je svijeta i vijeka kaže se ” povijest pišu pobjednici” samokod nas povjest pišu i školski program oni protiv kojih smo se borili i pobijedili. Izgleda da smo izmislili domovinski rat

  5. Čekajte Stazić će ih naučiti sve o braniteljima i tko su i što su i do kad smiju disati .Kad Stazić napiše knjigu svi će morati kupiti on je pjesnik sad će on to na brzinu i odmah će djeca sve znati 😡

  6. Sada više nema priredbi u školama u čast domovini kao što je bilo u bivšoj državi.Trebalo bi uvesti da se u skoli slavi jedan dan u čast domovini Hrvatskoj da se recitiraju i pjevaju domoljublje pjesme ,citaju učenički radovi na temu domoljublja,slobode,Domovinskog rata,napisu referati…Kako će djeca znati ako ih se ne uči i ne potice da cijene i slave tekovine svojih otaca.rodaka,branitelja koji su život dali za slobodu…

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here