Državno odvjetništvo Republike Hrvatske potvrdilo je kako će provesti potrebne mjere zbog navoda Zdravka Mamića prilikom reakcija nakon presude kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora.

Podsjetimo, Mamić je netom poslije presude, dajući izjave u Međugorju, rekao kako ‘neće završiti dobro za one koji su odgovorni za ovu presudu’. Promatrano iz jednog kuta, to se može protumačiti i prijetnjom sucima, a čini se kako su tog mišljenja i u DORH-u.

– Nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu će poduzeti radnje iz svoje nadležnosti vezano za izjave izrečene na konferenciji za novinare održanoj u Bosni i Hercegovini, kaže se u odgovoru koji je Državno odvjetništvo poslalo. Tako da bi nakon svih ovih procesa oko financijskih makinacija Mamić mogao odgovarati i za prijetnje upućene službenim osobama.

A dok to čeka, čini se da zapravo nije najjasnije koliko je on zapravo zaštićen od izručenja iz Bosne i Hercegovine. Naime, više pravnika koje je Novi list jučer kontaktirao mišljenja su da kad se pogledaju pravni dokumenti Bosne i Hercegovine, zapreke za izručenje osuđenog Zdravka Mamića – nema.

Unatoč riječima ministra sigurnosti susjedne države, Dragana Mektića, kako Ustav BiH priječi izručenje njihovih državljana, u Ustavu Bosne i Hercegovine se ne može pronaći nikakav dio koji se uopće odnosi na pitanje izručenja.

Pregledom legislativnih dokumenata u susjednoj državi, doznaje se kako je pitanje (ne)izručenja riješeno Zakonom o krivičnom postupku. A zakoni ne mogu biti iznad međunarodnih sporazuma. I tu se ponovo treba vratiti na Ugovor Republike Hrvatske i BIH o izručenju iz 2012. godine. Taj ugovor u točkama 7. i 8. regulira izručenje vlastitih državljana, dakle u hrvatskih u Hrvatsku, odnosno bosanskohercegovačkih u susjednu državu.

I kad se pravne norme prevedu na jednostavan jezik, zapravo svi državljani koje se progoni zbog kaznenih djela za koja se mogu dobiti kazne preko pet godina zatvora mogu biti izručene. Zapravo se moraju izručiti, ako se restriktivno gledaju same točke Ugovora. Izuzetak je samo jedan, a to su ratni zločini, i jedna i druga država se osigurala da u tim slučajima ne dolazi do ekstradicije.

Zašto vrhovi pravosuđa i u jednoj i u drugoj državi ne spominju uopće ovaj Ugovor kad se raspravljaju o (ne)izručenju nije najjasnije. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa samo je navelo kako zahtjev za pokretanjem ekstradicijskog postupka još nisu dobili, a kad dobiju, da će raditi sukladno svim pravnim normama.

72 KOMENTARI

  1. da je Maminjo jugoslaven,vjerujte mi ne bi on trebao nigdje ici niti bi se ovakva hajka digla,ali posto je HRVAT a uz to i HERCEGOVAC onda je ovakav ishod neminovan,ali koliko ja mislim on nece biti izrucen maloj jugoslavii,vec ce ostat na HRVATSKOJ ZEMLJI HERCEG BOSNI do zavrsetka procesa i ovdje ce odsluzit kaznu,ako to bude potrebno,ali nadam se da nece…

  2. Ponovo nam udbasko Yu sudci progone naj uspjesnije Hrvate, Dakle sa otim progonima zele nam destabilizirati Hravski sport I sve u Hrvatskoj , Mamic je svijetski strucnjak za nogomet i zna svoj posal kako se igraci kupuju i prodaju, Bando crvena ostavite Mamice na miru i druge uspjesne biznismene, Na kraju ce du I Gotovinu staviti na sud radi ribogojilista da je i on pokrao od njih novac,

  3. Kada bi hrvatsko pravosuđe progonilo ovako zločince i silovatelje Vukovara Škabrnje i ubojice 402 djece koje nitko ne spominje, a uspješnog menadžera i izvrsnog poznavatelja nogometnog svijeta proslavio hrvatsku u svijetu se progoni godinama. Zašto ono sto Mamić iznosi one optužbe nitko ne provjerava?

  4. Ajde realno tko ne bi napravio isto ko i Mamić jer nije on kriv krive su državne institucije koje su mu to dozvolile a da je majstor kao menadžer mislim da nema i dugo neće biti većeg i skidam mu kapu da sam znao bar malo igrati nogomet prodao bi me za milijune kao i pola ovih klada i zato Mamiću kapa do poda …

  5. Znači, u našoj Hrvatskoj je problem broj 1 Mamić, a ne pljačka 43 milijarde kuna, e svaka čast! S obzirom da sam dragovoljac domovinskog rata, pitam Portal Hrvatskih Branitelja, koga oni zastupaju i da li su objektivni u svojim komentarima.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here