‘Ugled i tradiciju’ Mornarice Vojske Crne Gore brani pučinski remorker  PR-41 “Orada” s 20 članova posade.

Ne bi bilo ničeg spornog u ovoj međunarodnoj vježbi da spomenuta „Orada“ nije 1991. godine ukradena iz baze Divulje kod Trogira, gdje je bila dio Pomorskog odreda za spašavanje piše maxportal.

Dakle, s brodom ukradenim iz hrvatske luke crnogorska mornarica vježba sa brodovima HRM-a. To je nezabilježena praksa u suvremenoj povijesti pomorskih vježbi. Tim više što se radi o članici NATO-a koju je Hrvatska na putu pristupanja Savezu bezrezervno podržavala.

Zamislimo na trenutak hipotetsku situaciju da se tamo negdje 1960. godine na nekoj NATO vježbi Njemačka pojavila s brodom ukradenim u Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata?

Pa cijela Francuska ustala bi na stražnje noge. Užario bi se telefon između Pariza i Berlina. Progon njemačkih diplomata iz Pariza bio bi tek početak francuske reakcije…

ŠTO SE DOGODILO S U KRADENIM JEDRENJAKOM “JADRAN”?

Što se dogodilo u hrvatskom slučaju s obzirom na problem neriješene sukcesije vojne imovine, a time i ukradenog školskog broda „Jadran“? Ništa, ama baš ništa pod vedrim nebom. Upravo radi višegodišnjeg zavlačenja i muljanja Crne Gore u slučaju povratka broda „Jadran“, vježba „Adrion Livex“ bila je idealna prilika da Hrvatska demonstrira odlučnost.

Drugim riječima to znači da je trebalo urgentno odbiti sudjelovanje na svim vježbama s Crnogorcima dok se ne riješi ukradena vojna imovina, te sve zemlje NATO-a upozoriti na jednu članicu Saveza koja krade tuđu imovinu i vježba sa ukradenim brodovima. Što vrijeme više odmiče pokazuje se da je hrvatska bezrezervna podrška crnogorskim aspiracijama za NATO i EU bila pogrešna odluka.

Pojavljivanje Crnogoraca sa ukradenom „Oradom“ u albanskim vodama udarac je i ozbiljnim naporima hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova koje je  u zadnja tri mjeseca uputili više diplomatskih prosvjednih nota zbog crnogorskih krstarenja „Jadranom“ po istočnom Mediteranu.

ŽABARI U GLAVNOM STOŽERU HV-a

Nažalost, budimo otvoreni do kraja, Crnogorci cijelo vrijeme imaju saveznike u pojedincima, kontinentalnim žabarima, u Glavnom stožeru oružanih snaga RH.  Ti žabari su skloniji skupljanju činova i vježbanju s Crnogorcima, negoli li obrani hrvatskih nacionalnih interesa.

Takav model ponašanja su pokazivali dok su sjedili u Lori. Ne samo to, nikada ti žabari, zapravo – žapci, nisu prihvatili napore ministra obrane da Damira Krstičevića u domovinu vrati ukradeni „Jadran“.

Tko zna, možda zbog svojih nevidljivih zasluga osim hrvatskih odličja ti žabari dobiju i crnogorske ordene. Sudjelovanje hrvatske raketne topovnjače na vježbi s crnogorskom „Oradom“ samo potvrđuje da neki u Glavnom stožeru ne vide problem, niti podupiru nastojanja ministra Krstičevića da vrati otetu hrvatsku imovinu.

Samo da podsjetimo, Crna Gora je u vojnom proračunu bivše SFRJ sudjelovala sa 2,5 posto, a nakon raspada države domogla se čak 95 posto brodovlja i opreme JRM-a.

Šamar za šamarom, pa dokle više?

6 KOMENTARI

 1. “Zamislimo na trenutak hipotetsku situaciju da se tamo negdje 1960. godine na nekoj NATO vježbi Njemačka pojavila s brodom ukradenim u Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata?”
  Na žalost ne vidim tko je autor ovakvog šlamperaja od članka.
  Kao prvo Francuska i Njemačka nisu nikada bile u zajedničkoj državi.
  Kao drugo međunarodne sporove ne rješava mornarica neke države nego sasvim druge institucije.
  Na žalost cilj ovog članka nije obrana interesa Republike Hrvatske. Dapače ovo je još jedan pokušaj nabacivanja blata na Hrvatsku.
  Suvišno je govoriti kako je neupitno braniti interese i dostojanstvo naše Hrvatske. No Bože me sačuvaj Maxportala i njihove brige za Hrvatsku. Za očekivati je da Braniteljski portal pročita tuđe članke prije nego li ih preuzima.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here