Stotinjak četničkih sljedbenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine okupilo se u utorak u okolici Višegrada u istočnoj Bosni kako bi odali počast Draži Mihailoviću, kvislingu i zapovjedniku četničkih postrojbi u Drugom svjetskom ratu odgovornom za masovne pokolje nesrpskog stanovništva upravo u tom dijelu BiH.

Pripadnici organizacija pod imenom Ravnogorski pokret postrojili su se u crnim odorama s četničkim znakovljem uz spomenik Mihailoviću na mjestu gdje su ga 1946. godine uhitili pripadnici jugoslavenskih službi sigurnosti pri čemu je poginulo nekoliko četnika iz Mihailovićeve pratnje.

Današnji Mihailovićevi sljedbenici u utorak su podsjećanje na taj događaj na teritoriju BiH obilježili podizanjem zastave Srbije, intoniranjem srbijanske državne himne i vjerskim obredom koji su predvodili pravoslavni svećenici.

Jovo Vukeljić, predsjednik lokalnog ogranka Ravnogorskog pokreta kazao je novinarima da su se Mihailovićevi sljedbenici okupili kako bi kao i svake godine podsjetili na tko “tko je bio prvi gerilac u porobljenoj Europi i borac protiv fašizma”.

Ravnogorski pokret na popisu je ekstremističkih organizacija koje Ministarstvo sigurnosti BiH smatra izrazito opasnima po državu.

U posljednjem izvješću tog ministarstva o stanju sigurnosti u BiH, pripadnici Ravnogorskog pokreta opisani su kao “sljedbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata koji pored agresivnog nijekanja legitimnosti države BiH i opstrukcije euroatlantskih integracija, sebi su za cilj postavili ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta”.

Postrojbe kojima je zapovijedao Mihailović rat su provele surađujući s talijanskim i njemačkim okupatorom boreći se protiv partizana.

Pritom su proveli masovno etničko čišćenje nesrpskog stanovništva područja Sandžaka i istočne Bosne, a samo u Višegradu ubili su najmanje tri tisuće muslimana.

Mihailović je nakon uhićenja izveden pred sud pod optužbom za ratne zločine te je proglašen krivim i strijeljan u srpnju 1946. godine.

Četničke pristaše u Srbiji danas pokušavaju ishoditi njegovu rehabilitaciju.

33 KOMENTARI

 1. Žuljaju oni i kod nas, ima ih i u saboru, policiji, vojnim učilištima ha ha stranke neću ni spominjati. A i taj njihov čupavac je rehabilitiran, ne vidim šta je to vijest pa i “naši” su priznali tu tvorevinu u BiH. Pa i po Šibeniku se šetali

 2. eto oni četnike veličaju policija ne zna što da radi dok kod nas drug Stazić kaže same ustaše emogao se i on pridružiti ne znam da li su ga pozvali da metne partizansku kapu pa u kolo sa njima

 3. Ne moze njima nitko nista…u nas zavicu..za dom….
  .i eto policija..novine tv.prijetnje..minjaju ustav..zakone..zabranjuju..a oni svaka cast zive u slobodi i slobodno rade sto hoce…razlika je u tome da oni mogu jer znaju..slozni su..a mi ne mozemo jedan drugom bi oci iskopali..a o udbasima i komunjarama i jugonostalgicarina da i ne pisem…

 4. Sta se se uzmuvali.Neka slave koga hoće to je njihova država .O tome vode brigu oni koji jos kod nasplaču za jugom.Kakvi bre region.Nema više samoupravljanja utuvite to u te svoje isprane mozgove

 5. Tko imalio poznaje povjest 1941 srpskočetnički-komunistički banditi na kojima su na čelu bili Mihajlović-Josip Broz zvani Tito zajedno su ubijali i palili po NDH.povjest seponovila 1991 kad su srbsko-četničke horde ponovo palile i ubijale pod zvijezdom i kokardom,
  Ovaj puta sloga hrvatskog naroda pod vodstvom dr Tuđmana u Obrambenom domovinskom ratu porazila je srbočetničke koljače!Samo dezerteru Plenkoviću to nije jasno, kaže narod treća sreća ili treći put i bog pomaže!

  • Tako je Filipe koolobracije komunističko četnička počimlje u tkz “užičkoj republici i ranije” i do operacija u istočnoj Bosni prosinac 1941 do travnja 1942 pod kodnim nazivom “trio I,II,III i Ozrenska operacija prosinac 1941 pod vodstvom Jure Francetića kad je protjerao komunističko-srbočtničku bandu
   Ukoliko pročitate tijek događaja iz oba izvora vidjet čete sličnost sa genocidom u Srebrenici,tad nije bilo Jureta ili Bobana koji bi spriječio genocid nad muslimanima, ti komunističko-orijunaški likovi ispranog mozga onda lupetaju!

 6. Znači da naša država njima dozvoljava nositi kokarde i sve vražije obilježje a Hrvati nesmiju nositi slovo U ni izgovarati ZA DOM SPREMNI Pa što je to s našom vladom? Bože nas osačuvaj. Snjima nešto nije u redu.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here