Zadovoljan sam današnjim sastankom, čini mi se i da je većina sudionika također zadovoljna, možda oni koji nisu bili toliko informirani o ovoj temi sada znaju puno više. Koncentriramo se na meritum i radimo ono što mislimo da je dobro za hrvatsko društvo i za zaštitu žena i zaštitu od nasilja u obitelji, rekao je Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se raspravljalo o Istanbulskoj konvenciji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Završeno Predsjedništvo HDZ-a na kojem se raspravljalo i o Istanbulskoj konvencijiNovinar: Ivana Kovačić

تم نشره بواسطة ‏‎24sata‎‏ في 12 مارس، 2018

– Ono o čemu ćemo dodatno razgovarati je sadržaj određene interpretativne izjave koja mislim da bi bitno pomogla u boljem razumijevanju i artikuliranju stava Hrvatske kao države u vezi određenih odredbi Konvencije – dodao je.

– Generalni smjer da se ide s ratifikacijom je velikim dijelom prihvaćen, bilo je nekih kolega koji su imali drugačiji stav. Međutim to je normalna procedura u okviru HDZ-a, svi oni su i dalje članovi stranke, nema nekih dramatičnih turbulencija, ali se oko nekih osjetljivih pitanja razlikujemo u pristupu. Ono što je meni bilo važno, iz svih rasprava nisam u sadržajnom smislu čuo niti jedan konkretan aspekt bilo kojeg članka Konvencije koji bi mogao biti problematičan. Cijelo vrijeme smo u jednom  ozračju što bi potencijalno moglo biti skriveno. Ne mogu konstatirati da sam uočio nešto što je itko od kolega dovoljno kvalitetno argumentirao da bi moglo biti alarmantno za nas – kazao je.

– Ono što je važno da se u ovoj Konvenciji pojam roda veže uz uloge žene i muškarca, to je ono što je bilo najbitnije i mislim da je Konvencija s te strane sasvim precizna. Na kraju nije bilo potrebe za glasanje, ja sam rezimirao sljedeće korake: nastavak procesa ratifikacije, veće senzibiliziranje javnosti za sadržaj, komunikacija s onim akterima u društvu koji imaju određene rezerve ili se protive ovom procesu i definiranje interpretativne izjave. I to su koraci koje su svi podržali – istaknuo je premijer.

– Što se tiče pisma, njegovo je pravo da izrazi svoj stav. Što se tiče tona pojedinih formulacija nisam siguran da su najbolje pogođene, ali prijatelji smo – kazao je premijer komentirajući pismo Davora Ive Stiera.

33 KOMENTARI

  1. Pa kako će ti HDZ-katolici sada na Korizmenu ispovjed i Uskrsnu pričest kada su grijehu i Sotoni dali isto mjesto sa svetošću obitelji. Sa Hrvatskom je gotovo, izdana, obješena i prodana, radi interesa Plenkija i ostalih.

  2. Plenkovic i HDZ tribaju nestati sto prije jer su previse zla ucinili i bez istanbulske konvencije. Niko nema monopol na Hrvatsku drzavu niti je takvo razmisljanje prihvatljivo. To je komunisticki mentalni sklop sa kojin se brani Jugoslavija. Stranke i pokreti mogu biti trenutacno sredstvo a nikada cilj, Hrvatska je cilj a ne Jugoslavija u koju vodi HDZ. Hrvatsku su stvorili hrvati a ne HDZ u kojen se uhljebilo 90 tisuca udbasa i orjunasa iz SKH.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here