19. rujna 1991. Vukovar ‘Europska Hirošima’ – oduševljeni Srbi bacaju cvijeće pod tenkove koji idu ubijati ljude i razarati grad

Poznato ‘bacanje cveća pred tenkove’ u Beogradu zbilo se na današnji dan 1991. godine kad su prilikom kretanja elitne tenkovske Prve gardijske oklopne divizije JNA oduševljeno ispratilo tisuće Beograđana.

Beograđani su u euforiji izašli tog dana na ulice da isprate svoje ‘junake koji su išli osloboditi Vukovar’.

Nitko od ‘oduševljenih Srba sa tri prsta u zraku’ nije niti pomislio da će iz tih topova i tenkova biti ubijani ljudi i razoren jedan cijeli grad – oduševljene Beograđane vodila je samo jedan ideja: ‘Vukovar je srpski koji ćemo osloboditi i pripojiti Velikoj Srbiji!”

Ispijanje rakije s vojnicima, bacanje cvijeća, dizanje tri prsta u zrak, prijetnje Hrvatima, poruke mržnje i želje da se uništi Vukovar, a Hrvati protjeraju ili podlože Srbima.

U filmu se vidi i komentar Brane Crnčevića, koji u nedavnom stilu Vlade Divca, „pokajnički“ govori da je „narod mislio da tenkovi idu osloboditi Vukovar“. Stariji se sigurno sjećaju Brane Crnčevića, književnika i akademika SANU, deklariranog velikosrbina, ratnog huškača, te jednog od najaktivnijih podupiratelja Memoranduma SANU kojim je Hrvatska označena kao glavni cilj uništenja i okupacije zbog realizacije ostvarenja četničke ideje Velike Srbije, prema ranijim planovima i memorandumima kroz 20. stoljeće.

Zbog toga je ovo naknadno Crnčevićevo opravdavanje ‘bacanja cvijeća’ još licemjernije i bešćutnije, posebno s obzirom na tragediju i zločine koje su ovi vojnici i tenkovi počinili u Vukovaru.

Rezultat ‘bacanja cveća’ pod tenkove bio je da je Vukovar postao Europska Hirošima, a Hrvati završili na Ovčari, u jamama i brojnim logorima u Srbiji:

Kratki i šokantni video: Vukovar 1991 – Europska Hirošima

(Visited 1 times, 1 visits today)