Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj četvrti Mirkovcima u srijedu je obilježena 29. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 3. brigade Zbora narodne garde “Kune”, koji su poginuli u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima, koji su tada bili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojba koje su svakodnevno topnički napadale Vinkovce, 22. srpnja 1991. krenulo je 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik, no dočekani su u zasjedi pri čemu je ubijeno 13, a ranjeno 40 branitelja.

Sućut obiteljima poginulih branitelja izrazili su izaslanik predsjednika Vlade, budući ministar obrane Mario Banožić, koji je poručio kako se žrtva ubijenih branitelja nikada ne smije zaboraviti, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Važno je sjetiti se svega onoga što se događalo i odati priznanje herojima koji su stali u obranu našeg grada i naše zemlje. Potrebno je, pogotovo mladima, naglasiti kako im ti ljudi trebaju biti inspiracija, jer su na oltar domovine položili ono najvrednije – svoj život.
Na nama je da nastavimo izgrađivati našu zemlju onako kako su oni za nju živjeli i umirali – hrabro, ponosno i dostojanstveno, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić
U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić i Perica Bušić.
Neka im je vječna slava i hvala!

Podno spomen-obilježja članovi obitelji te suborci i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

Molitvu je predvodio župnik iz Mirkovaca Anđelko Cindori, koji je nakon toga za poginule branitelje služio misu zadušnicu u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.