3. siječnja 1992. Orkan’ 91 – siloviti orkan otpuhao četnike iz Zapadne Slavonije!

NovaGradiška/Širinci, 03.01.2018 – U mjestu Širinci (18 kilometara zapadno od Nove Gradiške) danas je održana prigodna komemoracija u spomen na 17 poginulih branitelja i vojnu akciju "Širinci 92". Ova vojna akcija bila je dio vojne operacije "Orkan" zapoèete u listopadu 1991. kojom je osloboðen veæi dio okupiranog teritorija zapadnog dijela Slavonije. Ovom akcijom omoguæena je i uspostava kraæe prometne veze izmeðu Slavonije i ostatka Hrvatske. foto HINA/ ik

Na današnji dan 1992. završila je velika vojna operacija Orkan za oslobođenje Zapadne Slavonije koja je počela 30. listopada 1991. godine.

Ovom najvećom vojnom pobjedom 1991. godine oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske, a četnici su Orkanom otpuhani iz Zapadne Slavonije!

Tom bitkom oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske u zapadnoj Slavoniji i spriječen je naum odsjecanja Slavonije.

U hrvatskom narodu je stvoren veliki polet i nada u pobjedu nad nadmoćnim neprijateljem, a raskrinkan je i mit koji se gajio u Jugoslaviji o „srpskom junaštvu“.

Operacija „Orkan 91“ trajala je od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992. Nositelji borbenih djelovanja bili su pripadnici 1. brigade ZNG-a, Tigrovi, te dijelovi postrojbi pričuvnih brigada, samostalnih bataljuna, i hrvatske policije. Operacija je provedena u dvije etape, iz smjera Novske i Nove Gradiške. U prvoj, koja je trajala do 9. prosinca, udarom na više linija, posebno na novljanskom bojištu, ostvaren je važan uspjeh, zaustavljeno je napredovanje JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Oslobođen je i niz okupiranih sela u zaleđu Novske.

Cilj druge etape započete 10. prosinca bio je da se, nakon uspjeha iz prethodnih borbi, uz ojačane snage nastavi s oslobađanjem i utvrđivanjem obrambenih položaja, piše daniponosa.hrt

Istodobno su se vodile vrlo uspješne operacije: „Otkos-10“ i „Papuk 91“ u kojima su oslobođeni daruvarsko bojište te niz naselja na području planina Papuka, Ravne gore i Psunja.

Zajedničkim djelovanjem Operativnih zona: Bjelovar, Zagreb i Osijek u operaciji „Orkan 91“ oslobođeno je veliko područje slavonskih planina i zaustavljeni su napadi agresora. Dužina bojišnice zapadne Slavonije znatno je skraćena. Oslobođena su mnoga sela, područje motela Trokut te Novskog i Kričkog brda, a pobunjenici su spriječeni da mogućim prodorom osvoje Pakrac i Lipik. Napokon je uspostavljen promet većim dijelom zapadne Slavonije.

Gubici na našoj strani bili su veliki, 246 poginulih i znatan broj ranjenih, no ostvareni cilj imao je golemo značenje. Operacijom „Orkan 91“ agresorska JNA doživjela je najteži poraz 1991. te je združenim snagama 5 Korpusa JNA onemogućeno spajanje sa snagama 32. Korpusa, kao i snagama JNA i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije.

(Visited 1 times, 1 visits today)