Balvan revolucija: 26 godina od osnivanja “škverskog bataljuna”

600

Dana 16. listopada 2016. godine navršava se 26 godina osnivanja II policijskog bataljuna, tkz. “škverskog bataljuna”, osnovanog u “škveru” ne tako davne 1990. godine, koji je zasigurno bio jedan od temelja obrane i stvaranja suverene nam Hrvatske.

U sklopu godišnjice organiziramo polaganje cvijeća i paljenje svijeća na spomen- obilježje u  “Parku hrvatskih mučenika” u Brodosplitu, kako bi se zajedno prisjetili dana ponosa i slave, te odali počast svim onima koji danas nisu među nama, a život su položili za Domovinu.

Obilježavanje je planirano za dan 14. listopada 2016. godine, u petak s početkom u 12.30 h ispred upravne zgrade Brodosplita kod spomen- ploče “škverskom bataljunu”  odakle će delegacije krenuti na spomen- obilježje u “Park hrvatskih mučenika” na polaganje cvijeća i paljenje svijeća.

Takozvana “Balvan revolucija”, započeta u srpnju 1990. godine, kojom su naoružani srpski pobunjenici prekinuli prometnu povezanost južne i središnje Hrvatske uvod je u otvorenu agresiju na Republiku Hrvatsku.

Kako su u to vrijeme većinu u redovima MUP-a činili Srbi nužno je bilo ustrojiti lojalne postrojbe koje bi izvršavale postavljene zadaće, te čuvale Ustavni poredak mlade Republike Hrvatske.

Sukladno tome 16. listopada 1990. godine u splitskoj Brodograđevnoj industriji ustrojen je II policijski bataljun rezervnog sastava MUP-a, sastavljen većinom od radnika Brodograđevne industrije Split, čestitih momaka koji su i svojim potpisom potvrdili svoju lojalnost.

Za prvog zapovjednika postavljen je puk. Stipe Bilokapić, a za njegovog zamjenika puk. Josip Tešija,  zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić.  Batljun je formacijski brojao 340 pripadnika.

Veza ispred MUP-a zadužena za ustroj, popunu i nabavku naoružanja bio je gosp. Milan Kuzmanić.

Bataljun svoju aktivnost počinje 18. siječnja  1991. godine do 31. svibnja 1991. godine kada Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske  Gojka Šuška , 01. lipnja 1991. godine, dobiva zadaću osnivanja114. brigade HV, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde.

Bataljun je imao zadaću čuvanja vitalnih objekata u « škveru», Gradu Splitu, Solinu i Kaštelima. Obavljao je kontrolu prometnica i barikada. S obzirom na blizinu ratne luke « Lora « i pete kolone koja je tada u Splitu i u « škveru « bila izuzetno jaka ulagani su maksimalni napori za sigurnost ljudstva i opreme. Sve dragovoljačke postrojbe iz Gradskih kotareva bile su vezane za aktivnosti « škverskog « bataljuna.

Važnu ulogu ova postrojba odigrala je i 06. svibnja 1991. godine kada su radnici « škvera « poveli radnike  i građane Splita na prosvjed pred Banovinu , tadašnju komandu vojno-pomorske oblasti, osiguravajući skup i paralelno osiguravala vojarne «Lora« i «Visoka« kontrolirajući izlazak tkz. JNA na ulice Splita.

(Visited 1 times, 1 visits today)