Banovina krcata četničkim spomenicima: ‘Poginuo sam i nije mi žao, za Krajinu svoj sam život dao’

Hrvatska javnost slabo je upoznata sa situacijom na Banovini gdje se stanovnici već više od desetljeća žale na groblja krcata četničkim spomenicima. Pritom napominju, nije problem u činjenici da je neki srpski vojnik koji je ratovao protiv Hrvatske a ovdje rođen, ovdje i pokopan. Problem je u „dvoglavim orlovima”, srpskim trobojnica i četiri s, četničkim simbolima koji iznimno vrijeđaju Hrvate koji dolaze na svoja groblja.

” Poginuo sam i nije mi žao. Za Krajinu svoj sam život dao. Sad Krajina postoji slobodu. To je ponos srpskome narodu “, vrišti natpisi s groba u selu Gornjem Klasniću kraj Gline na koji hrvatske institucije ravnodušno gledaju, a koji hrvatskim građanima bodu oči. U Glini je, kao i u okolnim selima, u ratnom vihoru poginulo ili nestalo više od 390 Hrvata. Ćirilične posvete poput „poginuo za slobodu Krajine” na Banovini su vremenom postala sasvim uobičajena stvar, jednako kao i fotografije pokojnika naoružanih noževima i puškama te odjevenih u neprijateljske uniforme.

Ivica Pandža – Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a, odavno je upoznat sa situacijom na grobljima diljem Banovine:

“Nemam ništa protiv ičijeg groba ili spomenika. Bilo bi neljudski da se ljutim na bilo čije posljednje počivalište. Ali u hrvatskom Ustavu stoji da sve ono što većinu građana vrijeđa i uznemirava zakonom može biti promijenjeno. A ja sam zbog ćirilice, orlova i pušaka na tim spomenicima vrlo, vrlo uznemiren. Takav spomen nek’ im obitelji dižu u Srbiji i RS-u, u Hrvatskoj je to nedopustivo”, jasan je Orkan.

(Visited 2 times, 1 visits today)