kardum2Vijence su pred kapelicom Marinka Karduma položili predstavnici braniteljskih udruga, vodstvo Policijske uprave Šibensko-kninske, Šibensko-kninske županije, Gradova Šibenika i Vodica te brojni drugi.

Podsjetimo, Marinko Kardum poginuo ju u borbama oko Šibenskog mosta kad se hrabro odlučio približiti vojnicima neprijateljske JNA.  Pokušao je uništiti jedno oklopno vozilo u koloni koja je nadirala prema gradu i pri tome bio teško ranjen s nekoliko metaka iz mitraljeza s transportera.

Ranjenom mu je prišao jedan pripadnik JNA i pucao u njega dok je nemoćan ležao na cesti i ubio ga na licu mjesta. Za ubojstvo Marinka Karduma bio je optužen i osuđen oficir JNA Ivica Jelušić, rodom iz Kotor Varoši. Vrhovni sud je zbog pogrešaka u vođenju postupka predložio ponovno suđenje pa je Jelušić 2003. oslobođen. Tada je poručnik JNA Jelušić tužio hrvatsku državu i dobio je 863.000 kuna plus 66.000 kuna troškova.

– Svaka žrtva hrvatskih vojnika bila je teška, ali Marinkova pogotovo njer je pravi primjer hrabrosti – kaže Ivan Ajduković Jastreb, ratni zapovjednik specijalnih postrojbi policije.