Braniteljski pozdrav “Za dom spremni” na HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu nije nikakvo veličanje ustaškog totalitarnog režima i nije bila namjera Domovinski rat i pripadnike HOS-a poistovjećivati s bilo čime osim s autohtonim vrijednostima obrambenoga Domovinskog rata, izjavili su danas predstavnici braniteljskih udruga nakon sastanka s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem u Ministarstvu uprave.

Govoreći novinarima u ime braniteljskih udruga, Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko dalmatinske županije rekao je kako je izaslanstvo hrvatskih branitelja iznijelo svoje stajalište u vezi s interpelacijom SDP-a o ploči poginulim pripadnicima HOS-a u Domovinskom ratu.
Naglasio je kako ne gaje nikakve simpatije prema ustaškom režimu (1941.-45.) već da žele izraziti pijetet poginulim suborcima u obrani od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata 90-tih godina. Turudić je također kazao da je izaslanstvo hrvatskih branitelja ministar Kuščević vrlo brzo primio na njihov zahtjev, te da će jedan njihov predstavnika biti u Vijeću za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.
Dodao je kako je ministar Kuščević predstavnicima braniteljskih udruga rekao da se priprema nacrt odgovora na interpelaciju te da je potrebno naći primjereno i dugoročno rješenje utemeljeno na zakonu. Jurčević: “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, mi branitelji vežemo ga uz Domovinski rat Povjesničar s Instituta Ivo Pilar i član braniteljskog izaslanstva, prof. Josip Jurčević, u izjavi novinarima naglasio je kako se hrvatski Domovinski rat ne može dovesti ni u kakvu vezu s totalitarnim režimima.
Dodao je kako očekuje da će vlasti u Republici Hrvatskoj postupati sukladno europskoj pravnoj i vrijednosnoj stečevini. U tom smislu imat će potporu, rekao je prof. Jurčević, u protivnom, dodao je, “ako se bude išlo ispod tih standarda te Domovinski rat bude blatio u dnevno političke svrhe, udruge iz Domovinskog rata neće takvom projektu ili postupanju dati nikakvu potporu”.
Na novinarski upit je li njemu sporna da na ploči u Jasenovcu, koja je podignuta za poginule branitelje, pripadnike HOS-a, u grbu HOS-a piše pozdrav “Za dom spremni”, prof. Jurčević je rekao kako je prema europski standardima bitan kontekst te – naglasio je – “jasno je da nije bila namjera Domovinski rat i pripadnike HOS-a poistovjećivati s totalitarnim režimom”. “To je stari hrvatski pozdrav, mi hrvatske branitelji vežemo uz Domovinski rat”, dodao je prof. Jurčević.
Zamjenik gradonačelnika Kutine i dragovoljac HOS-a Damir Markuš, u kratkoj izjavi podsjetio je kako je udruga HOS-a uredno registrirana i članica je Svjetske veteranske organizacije.