Čelnici braniteljskih udruga Splita i Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak su na zajedničkoj konferenciji za novinare poručili kako se nikad neće odreći pozdrava “Za dom spremni” jer za njih taj pozdrav predstavlja vrijednost Domovinskog rata u kojem je nastala slobodna i neovisna Hrvatska.

“Pozdrav ‘Za dom spremni’ dio je vrijednosti Domovinskog rata, to je naš pozdrav pod kojim su ginuli hrvatski branitelji i mi ga se nikad nećemo odreći”, rekao je Ivan Turudić, predsjednik županijske splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Ustvrdio je da u pozdravu “Za dom spremni” nema ništa sporno, to je legalan i legitiman pozdrav, zakonski registriran u Hrvatskoj, kao što je legalna i HOS-ova udruga koja ga baštini.
“Postavljam pitanje: tko to od početka Domovinskog rata i obrane Hrvatske nije bio spreman za dom, volio bih čuti nekoga da istupi i kaže kako nije bio spreman za dom”, kazao je Turudić. Pritom je protivnike HOS-ove spomen-ploče u Jasenovcu s pozdravom “Za dom spremni” optužio da pokušavaju oblatiti i kriminalizirati vrijednosti Domovinskog rata i provesti novu velikosrpsku politiku, “neki novi SANU 2 i SANU 3.” “Tko hrvatskom narodu pokušava iznova reći kako nema pravo braniti svoje vrijednosti, da ne može ostvariti suverenitet i da ne smije ostati HOS-ova ploča, znakovlje i simboli”, pitao je Turudić.
Dopredsjednik splitske Hvidre Ivan Lela ustvrdio je da su se pod pozdravom “Za dom spremni” hrvatski branitelji oduprli “barbarima s istoka”, inače bi bili “poklani, opljačkani, silovani i uništeni”. Optužio je “razne medije i tzv. nevladine udruge” da pokušavaju HOS-ove postrojbe izvući iz konteksta Hrvatske vojske i “prišiti im etiketu ustaštva”. “Nećemo pristati na etikete da smo fašisti jer Hrvatska je nastala u Domovinskom ratu čistom pobjedom,” istaknuo je Lela.
Ante Banović – Krilnik, predsjednik Udruge veterana 114. brigade Hrvatske vojske, u sklopu koje je u Domovinskom ratu bila i 9. bojna HOS-a, dao je bezrezervnu potporu predstavnicima HOS-a da u dogovoru s Vladom riješe pitanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a na području Jasenovca.
“Premještanje i postavljanje ploča na javnim mjestima s imenima poginulih pripadnika oslobodilačke Hrvatske vojske moralo bi se provesti sukladno zakonima, uz sudjelovanje Ministarstva hrvatskih branitelja i udruga stradalnika iz Domovinskog rata”, kazao je Banović – Krilnik.