Kada je 65-godišnji Miško Balog iz Malog Budaševa pokraj Siska, kao branitelj Domovinskog rata s utvrđenim stupnjem invalidnosti od 20 posto, podnio zahtjev za dodjelu dionica, koje mu kao hrvatskom branitelju pripadaju prema zakonu, nije se nadao tome da ne dobije ništa.

Zahtjev podnio 2015.
Zapravo, Centar za restrukturiranje i prodaju ispunio je zakonsku obvezu i ustupio mu dionice vrijedne 18.400 kuna iz svog portfelja, no te dionice zapravo ipak ništa ne vrijede jer ih nema kome prodati. Zahtjev je Balog podnio 2015., a dionice su mu ustupili ovog ljeta. Riječ je o 1174 dionice crikveničkog Jadrana, nominalne ukupne vrijednosti 11.740 kuna te 18 dionica splitske Dalme, nominalne vrijednosti 6660 kuna.
– Brokeri su mi rekli da za Jadran nema nikakvog interesa, da se s njima ne trguje, a ni sama tvrtka nije zainteresirana za kupnju, a isto je i s Dalmom koja je u predstečajnoj nagodbi. Dakle, ispunili su zakonske uvjete i dali mi bezvrijedne dionice “vrijedne” 18.400 kuna – govori nam Balog. Dodaje Miško kako zna on da od ovog teksta neće imati neke koristi, i da je tako kako je.
Povlastice samo na papiru

No, želim da svi vide kako se država ponaša. Bio sam četiri godine u ratu, svima su puna usta branitelja, nameće nam se u javnosti da imamo svakakva prava. Kažu branitelji ovo, branitelji ono, a eto kako ta prava i naše “povlastice” na kraju ispadnu. Dobijemo dionice koje vrijede samo da se bace u koš. Smiješno… – kaže Balog.
Dodaje kako zna da država skuplje dionice čuva za pokrivanje dugova, i za podmirenje vlastitih apetita, no misli i da se 18.400 kuna vrednijih dionica ipak moglo naći. Zanimljivo je i da je Balog od tog istog Centra dobio izlist s popisom dionica koje dobiva, a pored njih je, uz nominalnu vrijednost, uredno bilo napisano – tržišna vrijednost nepoznata. No, trenutačno je ona ipak poznata – nula kuna – jer za njih Balog sada ne može ništa dobiti.