Brutalno i hladnokrvno: Pobili 56 Hrvata uz obalu rijeke Une

b6daab3d5357d514e659Na današnji dan prije 25 godina paravojne srpske snage dovele su 56 Hrvata blizu sela Baćin, poredali ih uz rijeku Unu i na brutalan i hladnokrvan način ubili rafalima iz automatskog oružja. Mrtva tijela ostavljena su nepokopana da leže uz rijeku Unu. Tek nakon nekoliko dana posmrtne ostatke pokopali su bagerima u rupe na obali.

– To nisu jedine žrtve s područja općine Hrvatska Dubica. Na drugim lokalitetima ubijeno je ili se još vode kao nestali, znači sveukupno, uz ovih 56 civila, čak 111 ljudi. To su bili uglavnom civili, a manji broj je i hrvatskih branitelja. Svi su bili s područja Općine Hrvatska Dubica – kaže Tomislav Mateljak, načelnik općine Hrvatska Dubica

 d703c648791091c29d74

Preko 70 žrtava bilo je starije od 60 godina, a od ukupnog broja žrtava, 44 su bile žene.

Osuđeni ratni zločinac Mile Martić zapovijedao  je terorističkim  skupinama koje su etnički čistile područje Pounja,  a potporu u ovom zločinačkom pohodu davala mu je  JNA, Teritorijalna obrana i tzv. „Milicija RSK“.

U masovnoj grobnici, koja je otkrivena 1997. godine, bilo je 56 žrtava ubijenih 21. listopada 1991. uz rijeku Unu u Baćinu. Identificirano je 36 žrtava, a 20 neidentificiranih pokopano je u zajedničkoj grobnici na katoličkome groblju u Hrvatskoj Dubici.

Dobili 125 godina zatvora: ‘Oni su znali što čine’

Za zločine u Baćinu u ožujku 2013. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Rijeci osudilo je na ukupno 125 godina zatvora sedmoricu pripadnika srpskih postrojbi i ondašnje vlasti na tom području.

 cfb87c2524e53fbab7ab

U Rijeci se sudilo prema optužnici Županijskog suda u Sisku, saslušano je 175 svjedoka, a neki od njih i sada su se zbog vlastite sigurnosti bojali reći što znaju. Nažalost, svi su bili nedostupni i sudilo im se u odsutnosti. 

Sutkinja je obrazložila tako velike kazne  brojem žrtava, njihovom ranjivošću te načinom izvršenja zločina i nedostatkom pijeteta.  Optuženi su organizirali privođenje civila, istaknula je sutkinja, po popisu s namjerom da ih likvidiraju, a u likvidaciji su i sami sudjelovali na stratištu Skelište nedaleko od Baćina, gdje je pronađena masovna grobnica.

Ubijenih je sigurno bilo i više, no leševe je odnijela Una ili su premješteni, a način na koji je provedeno “čišćenje” i likvidacija, broj ubijenih i odnos prema civilima Hrvatima za koje su govorili da će ih “odvesti na ledinu i pokositi” dokazuje da su od početka znali što čine i zato su im izrečene maksimalne kazne po ondašnjem zakonu – kazala je tada u obrazloženju  sutkinja.

b781d9aaac14eedcd713

– Općina Hrvatska Dubica, u suradnji s Ministarstvom branitelja, Ministarstvom kulture, Sisačko-moslavačkom županijom i udrugama proisteklima iz Domovinskog rata pokrenula je aktivnosti kako bi se u zgradi Hrvatskog doma u naselju Baćin uredilo potkrovlje te zgrade i u istoj postavila spomen soba Domovinskog rata – MEMORIJALNI PROSTOR, a sve s ciljem da se na jednom mjestu postave fotografije, nađeni predmeti, zapisi, svjedočanstva i drugo koji bi svjedočili o žrtvi koja je dana za slobodu domovine i gdje bi buduće generacije dolazile upoznati se s Domovinskim ratom – istaknuo je načelnik Mateljak.

(Visited 2 times, 1 visits today)