Čermak je u prošloj godini ostvario profit od 104 milijuna kuna, Milanović zadovoljno trlja ruke!

Tjednik 7dnevno je u prošlom broju pisao da Čermak, Milanović, Kotromanović i Bertina osnivaju stranku, čiji je cilj, prije svega kandidirati bivšeg premijera Zorana Milanovića za predsjednika RH. U svakom slučaju Milanović će, uz financijsku potporu generala Čermaka i novoosnovane stranke, biti ozbiljan kandidat za budućeg predsjednika. Još ako njegovi pučisti preuzmu SDP, onda se aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ozbiljno mora zabrinuti za svoj drugi predsjednički mandat

čermak milanović kotromanović
Ovih su dana neki mediji objavili kako generalima Ivanu Čermaku i Anti Gotovini biznis cvjeta, te da im zarada nije bila nikad veća. Istini za volju u tom kontekstu se spominje i general Mirko Norac čija je zaštitarska tvrtka Noky Security drugu godinu poslovanja završila sa 16,7 milijuna kuna prihoda i dobiti od 263.600 kuna. Zapošljava oko 170 zaštitara, čija je prosječna plaća 4884 kune. Daleko veću zaradu imala je tvrtka generala Gotovine koja je na uzgoju i prodaji tune donijela 6,9 milijuna kuna čiste zarade. Ipak od spomenutih generala najviše razloga za zadovoljstvo ima naftni tajkun Ivan Čermak koji je na trgovini naftom i plinom ostvario profit od čak 104 milijuna kuna. Čermak se više od dva desetljeća bavi trgovinom nafte i plina. Njegova najveća tvrtka Crodux derivati dva u 2017. povećala je prihode za 39 posto u odnosu na godinu prije, na čak 3,9 milijardi kuna. Od naftnih kompanija veće prihode od Croduxa imali su samo Ina (18,3 milijarde kuna) i slovenski Petrol (4,7 milijardi kuna).
Dobit Čermakove uzdanice prošle godine skočila je za 56 posto, na 91,1 milijun kuna. Crodux derivati dva trenutno u svojoj mreži imaju 80 benzinskih servisa te zapošljavaju oko 800 ljudi. Druga Čermakova tvrtka, Crodux plin, trguje ukapljenim i prirodnim plinom te električnom energijom. U prošloj godini prihodi su joj porasli za čak 61,39 posto, na 1,6 milijardi kuna, u odnosu na godinu prije, ali joj je dobit pala na 12,7 milijuna kuna (- 20,7 posto). Zbrojeno, na nafti, plinu i električnoj energiji Čermak je lani imao čistu zaradu od 104 milijuna kuna, što je za oko 30 milijuna kuna više nego u 2016. godini.
Plin će mu u budućnosti donijeti još veću zaradu jer je u listopadu lani potpisao milijardu i pol kuna vrijedan desetogodišnji ugovor s ruskim Zarubežnjeftom o isporuci plina Rafineriji Bosanski Brod. Time će se znatno smanjiti razina zagađenja zraka u Bosanskom i Slavonskom Brodu jer će rafinerija umjesto dosadašnjeg mazuta prijeći na plinski pogon. I doista ovakvim impresivnim rezultatima general Čermak može biti zadovoljan, a razloga za zadovoljstvo ima i bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji će se, gotovo je sigurno, uz Čermakovu financijsku potporu kandidirati za predsjednika RH. Milanović zadovoljno trlja ruke jer, ako je suditi po dobiti Čermakovih tvrtki iz prošle godine, biti će novca za vođenje uspješne kampanje, što je i najvažniji preduvjet u njegovu pohodu na Pantovčak.
Inače, naš tjednik je u prošlom broju pisao kako Čermak, Milanović, Kotromanović i Bertina osnivaju stranku, čiji je cilj, prije svega kandidirati bivšeg premijera Zorana Milanovića za predsjednika RH. Pouzdani izvori su također tvrdili da će tajkunski general, Ivan Čermak, biti i glavni financijer stranke, koja bi bila izravna konkurencija SDP-u, ali i svim drugim strankama i pokretima koji godinama tako ponosno koračaju Lijepom našom. Glavni operativac u stranci bi bio Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a, kojeg je nedavno u svoje naftno carstvo uhljebio general Čermak. Betina bi bio i glavni operativac u vođenju predsjedničke kampanje Zoranu Milanoviću. On bi bio zadužen za kompromitiranje političkih protivnika, onako kako je to činio dok je Milanović obnašao funkciju premijera.
A, još od trenutka kada se bivši premijer i nekadašnji šef SDP-a, povukao iz politike, mnogi iz stranke su zagovarali njegov povratak u politiku. Pogotovo, kada se vidjelo da njegov nasljednik, Davor Bernardić, nije dorastao biti čelni čovjek najjače oporbene stranke, koju bi uskoro mogao preteći i Sinčićev, Živi zid. Milanović bi, ukoliko bi se kandidirao za predsjednika RH, imao jaku materijalnu logistiku i to ne samo u liku i djelu generala Čermaka, nego bi na financijsku pomoć mogao računati i od svog prijatelja i tajkuna, Emila Tedeschija, o čemu je također pisao naš tjednik. Milanoviću ide na ruku i nestabilna situacija u SDP-u i pokušaj rušenja njegova nasljednika Davora Bernardića. Svakim danom postaje sve jasnije da iza pučista koji žele srušiti nesretnog Beru stoje sve sami Milanovićevi odani kadrovi od Ranka Ostojića, Orsata Miljenića, Peđe Grbina, Milanke Opačić i da ne nabrajamo.
U svakom slučaju Milanović će, uz financijsku potporu generala Čermaka i novoosnovane stranke, ukoliko do nje dođe, biti ozbiljan kandidat za budućeg predsjednika. Još ako njegovi pučisti preuzmu SDP, onda se aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ozbiljno mora zabrinuti za svoj drugi predsjednički mandat.
Izvor: 7dnevno.hr