Napad na Zagreb, višecijevnim bacačima raketa tipa Orkan od strane pobunjenih Srba iz tzv. Krajine, izvršen je 2. svibnja 1995. godine. Prva eksplozija dogodila se u 10 sati i 23 minute. Rakete su imale kazetno streljivo (tzv. zvončiće) zabranjeno međunarodnim konvencijama. Prvi projektil pao je na Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve.

Dan kasnije projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište i Dom umirovljenika Centar. Ukupno je poginulo sedmero ljudi, 39 je teško, a još čak 136 lakše je ranjeno. Jedan od poginulih bio je policajac Ivan Markulin, koji je radio na deaktiviranju neeksplodiranih zvončića u dvorištu Dječje bolnice u Klaićevoj. Među ranjenima bila je i primabalerina Almira Osmanović i još 16 drugih balerina i baletana koje je napad zatekao u baletnoj dvorani HNK.

U spomen na žrtve, južni dio Šoštarićeve ulice, upravo na križanju Vlaške i Draškovićeve, preimenovan je u Trg svibanjskih žrtava 1995. i danas nosi to ime.

Odgovoran za napad je ratni zločinac Milan Martić koji se tim nedjelom i javno pohvalio pred televizijskim kamerama, a na Haškom sudu je osuđen na 35 godina zatvora. Napade je podržao i sadašnji čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik.

Napadi su uslijedili kao osveta za oslobodilačku akciju Bljesak prethodnog dana koja je bila uvod u akciju Oluja te konačno oslobođenje okupiranih hrvatskih teritorija.

1 KOMENTAR

  1. Nažalost za očekivano raketiranje Zagreba, u svibnju 1995., doznali smo gotovo 48 sati ranije, tijekom Spec. Misije u Bosni, ali Službe su to “previdjele”. Identični slučaj je bio povezan s “raketiranjem” Banskih dvora 1991., kada je naš provjereni djelatnik zadužen za sigurnost predsjednika RH, predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na stol, uz upozorenje stavio dan ranije, sic!, specijalnu depešu o planiranom zračnom napadu na Banske Dvore,
    Hrvatske Oružane snage su od kolovoza 1990. razvile svoju obavještajnu i sigurnosnu službu, koja je bila krajnje djelotvorna, ali ju je dio Udbe Josipa Perkovića počeo opstruirati od srpnja 1991., a potpuno je preuzeo od početka 1993. Kasnije je Perković tek pod silnim pritiscima stavljen tek u sjenu, za vrijeme dok je načelnik SIS-a kratko bio kolega, iz Hrvatskog proljeća, dr.Goran Dodig. The Crow of Truth.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here