Domu Hrvatske vojske “General bojnik Ivo Jelić” u Lori u utorak gotovo da nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su htjeli odati počast komodoru Ivici Toliću koji je nakon teške bolesti preminuo noći s petka na subotu, u 51. godini života.

Stezalo je u grudima okupljene u prepunoj dvorani dok je klapa HRM-a “Sv. Juraj” pjevala “Lijepu našu domovinu”. Time je započela komemoracija koju su organizirali Ministarstvo obrane i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Voditelj događaja i domoljubni pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra istaknu je da je prerani odlazak Ivice Tolića ostavio veliku prazninu u životima njegove obitelji, prijatelja, suboraca, kolega i svih koji su ga poznavali, te je podsjetio na osnovne podatke iz njegovog bogatog životopisa:

– Rođen je u Imotskom. Bio je dragovoljac Domovinskog oslobodilačkog rata od samih početaka pa sve do kraja. Bio je zapovjednik legendarne Treće imotske bojne slavne Četvrtke gardijske brigade s kojom je prošao sva ratišta.

Završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a vojnu karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a, zatim kao zapovjednik Flote HRM-a. Završio je najviše vojne škole u Hrvatskoj i u inozemstvu…

Nakon počasnog umirovljenja 2008. godine, angažirao se u udrugama veterana Domovinskog rata, a od 2016. godine do prije nekoliko mjeseci je bio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Posljednji pozdrav Ivici Toliću s pozornice su uputila četiri njegova istaknuta suborca.

Njegov prvi ratni zapovjednik legendarne Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade general bojnik Slaven Zdilar među ostalim je istaknuo:

– Mnogi ljudi jesu i odu. Samo su neki određeni za pamćenje. Među njima su i oni koji nisu dopustili da ih itko nadmaši u ljubavi i žrtvi za Hrvatsku.

Načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je da je Hrvatska vojska, kojoj je komodor Ivica Tolić propadao od samoga početka, izgubila svoga časnika, izvrsnog ratnika, velikoga zapovjednika, čovjeka izuzetne odanosti i ljudske dobrote.

– S 22 godine se pridružio Trećoj imotskoj bojni Četvrte gardijske brigade koju su činili hrabri sinovi dalmatinskog i hercegovačkog krša, mladići čije će junaštvo i ljubav prema domovini postati trajno utkano u naše sjećanje. Uvijek ću se sjećati njihovog junačkog držanja u operacijama oslobađanja i obrane domovine.

Nikad neću zaboraviti stasitog mladića, dozapovjednika, a potom zapovjednika Treće imotske bojne. Bio je oslonac svojim suborcima i prijateljima…

Tomo Medved, ministar branitelja, rekao je da se iza blage naravi Ivice Tolića skrivala snaga čvrstog karaktera koja ga je usmjeravala na trnovit put kojeg je živio.

Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane među ostalim je kazao je da se opraštamo od čovjeka velikog srca.

– Znao je da kao narod možemo i moramo više.

Tom prilikom među ostalim su se od Tolića oprostili Ante Sanader, Stipe Božić, Vinko Prizmić, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban, Miro Bulj, Milijan Brkić, Ivo Raffanelli, zapovjednik HRM-a, Milan Kujundžić, ministar zdravstva, general-pukovnik Drago Matanović, Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, te mnogi drugi.

Ivica Tolić za sobom je ostavio suprugu Vanju i sinove Mateja i Josipa. Posljednji ispraćaj preminulog komodora održan je u utorak u 17 sati u njegovim Vinjanima.