HDZ je, nakon 6 mjeseci pada počeo rasti u lipnju i trenutačno uživa potporu 27,6 posto birača. SDP je već treći mjesec stabilan na 18,5 posto. Sada je razlika između dviju vodećih stranaka gotovo 10 posto. Živi zid je zato, nakon 10 mjeseci rasta, prvi put u lipnju počeo gubiti potporu i može računati na 13,8 posto birača.

Most lipanj završava s potporom od 7,7 posto. Iako su to mali pomaci, oni 5 mjeseci ne gube potporu. SDP je godinama svoju snagu crpio u Zagrebu, no tu su sada treći izbor.

HDZ kod birača starijih od 60 godina ima uvjerljivu većinu. Da samo oni glasuju, dobili bi 40 posto. Zato kod birača do 30 godina Živi zid ima najveću potporu, odnosno 39 posto.

Nema dramatičnih promjena kod ostalih stranaka. Tako stranka Milana Bandića može računati na 3,2 posto, Pametno na 3,2 posto, HSS je u lipnju završio s potporom od 2,7 posto, HSU s 2,3 posto te IDS s 2,2 posto. HNS je na 1,8, Neovisni za Hrvatsku 1,1 te Reformisti na 1 posto. Ostale stranke dobivaju 5,3 posto, a među njima GLAS može dobiti 0,8 posto, a Hrast 0,6 posto. Neodlučnih birača je 9,5.

U Vladine politike ne vjeruje većina građana – njih 67 posto. Povjerenja ima njih 24 posto, dok je 9 posto neodlučnih. Ovo je već peti mjesec u kojem raste nezadovoljstvo Vladinim politikama. Premijeru može biti utjeha da većina njegovih birača vjeruje u ono što Vlada radi.

Većina građana misli kako Vlada ne može riješiti goruće probleme u Hrvatskoj. Takvih je 73 posto, a onih koji vjeruju da će Vlada moći riješiti probleme je 22 posto, dok ne zna njih 5 posto. Tu su i HDZ-ovi birači podijeljeni pa njih 54 posto misli da hoće, a njih 42 posto da neće.

Ako se pita birače, većina misli da će Vlada opstati do 2020. To misli 71 posto, a da će se raspasti, misli njih 21 posto, dok ne zna 8 posto.

Isto tako, i lipanj je peti mjesec s rastom pesimizma. Trenutačno 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo 18 posto njih misli da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Ne zna njih 9 posto.

Tri institucije su u lipnju, kada ih građani ocjenjuju školskim ocjenama, izgubile. No i dalje je Ured predsjednice najbolje prošao, s ocjenom 2,88 ili trojkom. Vlada je mjesec završila s 2,18 ili dvojkom, a s 1,78, također dvojkom, u lipnju završava Hrvatski sabor.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu, na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 %, a za rejtinge stranaka +/-3,6 %.

20 KOMENTARI

  1. svi su pokazali da gledaju fotelje a Pernaru još rusi peru mrvicu mozga a u sdp bi da guzice da uđe.svako ima pravo na svoje mišljenje ali što je pernar govorio za vračanje kredita.on bi zabranio deviznu klauzulu i devalvirao kunu pa bi ljudi vratili kredite.to što budali inflacija nije pala na pamet a jedino se bavi zadnjih 8 godina govorima i valjanjem po tepihu jer nije ni poslovnik posla u kojem mu piše da kad treba izači se može vratiti za 5minuta.to je petrina napravio.u srednjoj školi je garant vikao iz zadnjeg reda jer mu je prijatelj dobio jedinicu.oni su novi ali daleko od politike jer bolje je pričati nebuloze i bez odgovornosti djeliti lovu on i sinovčić i biti oporba jer pernar osim dvorske lude ne može biti ništa dok sinčić bar ima pristojnije nastupe.ovaj se rodio i viče i soli pamet svima kako je državu pokrao hdz a rat je bio besplatan i ids nije vladao u istri cjelo vrijeme a jadni sdp je samo 8godina mogao krasti jer nije ništa promjenio osim blokade ko0ntra hdzovom tad humanom predlogu.ovako čovjek ima 800kn penzije i uzmu mu 200a 100je kamata i vratiti če dug prapraunuci.i onda na šalterima sliježu ramenima.da je netko vidio takvog čovjeka ili uzimanje suda za naplatu godinu dana pričuve u kojem se još i kamate uzme a gosđe koje rade skrivaju podatke i lažu u živo ili na telefonu.nemaju niti jednog svog majstora a zakon je donesen kad je pola stanova imalo pred sobom kredit i nisu bili vlasnici stana nego stanarskog prava.ali sve prođe jer se nitko nije sjetio taj zakon dati ustavnom sudu pošto i te firme posluju netransparetno u stanovima nisu bili a stanari bi i sami znali platit osiguranje.ali oni kredite daju po kvadratima i netko ima garažu pa i sa njom plača kredit za koji sumnjam da ga je banka ikad dala kad imaju love i još sve što rade plati osiguranje ili debelo naplate stanarima.najgluplja stvar koja se može u svakom stanu otvoriti i da živite u neboderu zaradili bi na tim lažima i kamatiranju duga ko lihvari.

    • Croit Floyd nije kriv nitko ko je 90ih pišao u gače.ostali jesi.krivi smo i mi što smo im dozvolili.što je most obečao a išao se dva put sa vragom dogovarati?koliko izbori koštaju 12kuna.jeli ŽZobečao donacije pa se dogodile akrobacije.oni nisu niti politički nastrojeni jer da jesu nebi imali program pankerski.svima stan.di to u eu ima.svi se zalete kod lihvara bez plana b i pokrali ih “šibicari”.ništa bolje ne dolazi jer oni koji imaju u glavi rade za plaču i mirno spavaju.ja niti više ne mogu raditi ali mali broj je ok političira jer POLITIKA JE KURVA!

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here