DARKO CIRBA Pri granatiranju Opatovca, vlastitim tijelom je zaštitio ranjenog suborca

Oženio se u kolovozu 1991. godine. Poginuo je tri mjeseca kasnije. Darko Cirba. Kada se spomene ime Darka Cirbe, suborci s osmijehom prisjećaju: “To je onaj dečko što je, dok je avion prelijetao iznad njih na putu prema Pustari, vikao – ‘Siđi dolje da se obračunamo šakama!’“.

Takvoga ga se sjećaju. Srčanoga, vedroga i kako je njegov zapovjednik voda Siniša Miličević istaknuo, momka bez ijedne mrlje, momka koji nije kalkulirao i pitao zašto ga se negdje šalje i zašto mora ići baš on. Isticao se spretnošću i zavidnom tjelesnom spremnošću. Kao veliki emotivac, burno bi reagirao na nepravdu ili nešto što mu se učinilo loše, ali jednako tako, vrlo brzo bi se vraćao u svoje vedro i pozitivno raspoloženje po kojemu ga i pamte.

Govoreći o Darku, prijeratni prijatelji će reći kako se radilo o nasmijanom i društvenom mladiću koji se bavio brojnim aktivnostima, od sporta do lova. Amaterski je trenirao boks i karate, dok je tjelesnu kondiciju održavao svakodnevnim trčanjem. Pasionirano je pratio sve o borilačkim vještinama, a odmor bi potražio uz Dunav i pecanje.

Darko Cirba, mlađi sin Marije rođ. Mijoković i Josipa Cirbe, rodio se 16. veljače 1967. godine u Vukovaru. Pohađao je Osnovnu školu Drugi kongres KPJ, današnju Osnovnu školu Nikole Andrića koja se nalazila nedaleko od njihovoga obiteljskoga doma, a potom i srednju građevinsku školu.

U obranu domovine Darko Cirba uključio se dragovoljno, u lipnju 1991. godine, kada je pristupio 4. vukovarskoj bojni 3. brigade Zbora narodne garde, koja se formirala na Opatovcu.

Nakon što je raspoređen u 2. vod, nakon kraće obuke, sudjelovao je u prvim obrambenim akcijama u Borovu naselju i drugim dijelovima Vukovara i okolice, uključujući i akciju početkom rujna 1991. godine u kojoj je zaustavljena kolona oklopnih vozila koja je išla prema Lovasu, a pri kojoj ga je stariji brat Željko vidio posljednji put.

S posebnom ljubavlju i poštovanjem, Darka Cirbe sjetit će se Goran Mađarević, njegov suborac iz Opatovačke bojne koji je ranjen pri prvome granatiranju Opatovca u lipnju.

“Bio sam ranjen dva puta, prvo u prednji dio tijela i dok sam teturao prema zaklonu, još jednom, u leđa i prepone. Darko, ljudina od čovjeka, bacio se preko mene, doslovno legao na mene zagrlivši me cijeloga kako bi me svojim tijelom zaštitio. To je bio poseban tip čovjeka”.

Kada su se ratna zbivanja u Vukovaru već uveliko razbuktala, Darko odlazi na Sajmište, na jednu od najtežih bojišnica u gradu, gdje je 14. studenoga 1991. godine, nakon zarobljavanja, mučki ubijen. Isti dan ubijen je i Darkov otac Josip, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne grobnice na vukovarskom groblju.

Nakon identifikacije, 21. veljače 2003. godine, Darko Cirba sahranjen je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru.

Danas, za Darkom, ostala je sačuvana tek jedna crno-bijela fotografija. I sjećanje na mladića koji je, kada je ubijen imao samo 24 godine. Darko, nismo te zaboravili.

Autor
Tanja Belobrajdić

(Visited 2 times, 1 visits today)