U vlaku su bili, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, najviši politički dužnosnici, crkveni velikodostojnici, članovi diplomatskog zbora te brojni uglednici iz javnog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske.

Predsjednika Tuđmana i brojne hrvatske dužnosnike i članove diplomatskog zbora dočekalo je u Vukovaru svečano mnoštvo Hrvata iz cijele Hrvatske, predstavnika nacionalnih manjina i predstavnika UNTAES-a.

U Vukovaru ispred željezničkog kolodvora počela je svečanost s hrvatskom državnom himnom i minutom šutnje za branitelje Vukovara. Pozdravljajući skup, prijelazni upravitelj general Klein je podsjetio na riječi predsjednika Tuđmana u Belom Manastiru da je sudbina Hrvata i Srba u njihovim rukama. Obraćajući se okupljenom narodu, predsjednik Tuđman pozvao je na praštanje jer pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru.

“Dolazak u Vukovar, simbol hrvatske patnje, otpora, težnji za slobodom i povratkom na istočne granice, na Dunav, znak je naše odlučnosti, da želimo mir, pomirbu, da želimo stvarati primirje i da više nikad ne dopustimo ono što nam se dogodilo. Ovu hirošimsku panoramu u sred Europe, grad Vukovar lakše ćemo obnoviti u materijalnom smislu, ali teško u našem sjećanju”, rekao je tada predsjednik Tuđman.

Vlak je i u Vinkovcima dočekalo nekoliko tisuća ljudi s pozdravima i pjesmom.

Na dijelu pruge dogodio se i incident kod Borova Naselja, jer je vlak kamenovala skupina ekstremnih Srba. Nitko nije stradao osim što je razbijeno nekoliko prozora.

G.S.

 

9 KOMENTARI

  1. Da nam nije bilo Franje ,danas bi bila velika srbija, a on je ujedinija sve Branitelje koji su nam oslobodili Hrvatsku od agresora smrdije i domacih cetnika ,samo se pitam zasto je dao aboliciju krvnicima cetnicima i evo ih sto rade po Hrvatskoj jos ih je i zastitija a nije pita nikoga to jest Generale i Branitelje koji su naj zasluzniji za pobjedu nad agresorima. sami vladari su donosili svoje odluke i to na stetu Hrvatske i Branitelja.

  2. Aaaaaa gdje smo danas???
    Nema niti jednog tko bi bio bar do gležnja pokojnom nam dr. Tuđmanu, sve suge do suge, SRAMITE SE, SRAMITE SE ŠTA STE UČINILI OD NASE LIJEPE ZA KOJU SMO KRVARILI I ŽIVOTE DAVALI!!!
    DAVALI ŽIVOTE DA BI DANAS SUHA NAD SUGAMA, LONČAR, MESIC, MANOLIĆ I NJIHOVA BRATIJA NAMA RADILA O GLAVI!!!
    OTVARAJMO GOLI OTOK I SA TOM ZGADIJOM NEKA KLESU HRVATSKI KAMEN DA VIDE STA SU ZASLUŽILI!!!

    • Oni su radili i za vrijeme tuđmana mesić bio glavni tajnik hdz-a a manolić mu bio desna ruka i mirnom reintegracijom abolirao čak 20800 četnika i ti koji su bili tada uz tuđmana oni su i dan danas tu gdje su bili i ostali i djeluju učinkovito.

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here