FOTO Terenska nastava trećih razreda…Ivica Pandža Orkan ispričao je učenicima što se sve događalo u obrambenom Domovinskom ratu!

Učenici i njihove učiteljice odali su počast svim žrtvama, zapalili svijeće i s velikom pozornošću sudjelovali na ovom poučnom, tužnom, ali nadasve ponosnom satu hrvatske povijesti....U Baćinu su učenike dočekali hrvatski branitelj i umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan...

Proširiti i utvrditi znanje o Sisačko- moslavačkoj županiji bio je glavni cilj terenske nastave učenika 3. a, b i c razreda Osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje. Učenici su najprije posjetili Lonjsko polje te kroz radionicu, igru, šetnju i zajedničko druženje s mještanima sela Čigoč upoznali bogati biljni i životinjski svijet, kulturnu baštinu i način života ljudi nekad i danas na ovom živopisnom području.

Iduće je odredište ove zanimljive terenske nastave bilo mjesto Baćin. Baćin se nalazi u dolini rijeke Une, nedaleko od Hrvatske Dubice. Ovo malo selo mjesto je velikoga ratnog zločina nad hrvatskim stanovništvom, koji se dogodio početkom Domovinskog rata 1991. Spomen-soba Domovinskog rata nalazi se u neposrednoj blizini, druge po broju žrtava masovne grobnice u Republici Hrvatskoj, mjesta na kojemu su 1997. godine ekshumirana tijela 56 ubijenih civila. Nažalost, nisu to jedine žrtve iz općine Hrvatska Dubica. Na drugim je mjestima ubijeno ili se još vode kao nestali više od stotinu osoba, hrvatskih branitelja i civila. U Baćinu su učenike dočekali hrvatski branitelj i umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, zamjenica načelnice općine Hrvatska Dubica Željka Vuković i ravnateljica OŠ Mate Lovraka iz Petrinje Ankica Krnjajić Magdić.

Ivica Pandža Orkan ispričao je učenicima što se i kako dogodilo na ovome mjestu te ih proveo mjestima stradanja i spomen-sobom. Učenici i njihove učiteljice odali su počast svim žrtvama, zapalili svijeće i s velikom pozornošću sudjelovali na ovom poučnom, tužnom, ali nadasve ponosnom satu hrvatske povijesti, donosi skolskiportal.hr .

Nakon Baćina, u pratnji svojih učiteljica Mateje Gavranović Vujić, Sande Kolaković i Josipe Šajnović te stručne suradnice Antonije Ćosić, posjetili su i brdo Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice. S velikim zanimanjem slušali su priču o novinaru HRT-a Gordanu Ledereru koji je na ovome mjestu ranjen snajperskim metkom okupatorske JNA i čija je životna priča prikazana spomenikom Slomljeni pejzaž.

Josipa ŠAJNOVIĆ, učiteljica