Frano Čirko srpskoj novinarki objasnio što za Hrvate znači “Za dom spremni” (VIDEO)

Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove, na svom je Facebooku objavio isječak iz emisije “Crvena linija” na N1 televiziji, gdje je bilo riječi o danas aktualnoj temi, a to je pozdrav “Za dom spremni”.

Čirkov komentar i video objavljujemo u cijelosti:

“Pretprošle godine sam gostovao na N1 Hrvatska na temu ‘radikalizacije mladih’, a povod za temu bio je taj što su riječki maturanti završetak školovanja slavili uz “Za dom spremni”. Kao i ovih dana, od toga je napravljen ‘incident’, opća medijska hajka i međunarodni skandal. Dakle, problem je napravljen od onoga što problem nije.

Voditeljica emisije je inzistirala da joj pojasnim zašto ne osuđujem pozdrav ‘Za dom spremni’ i zašto o njemu imam pozitivan stav. Odgovor je jasan. Radi se o najčešće korištenom pozdravu u vrijeme Domovinskoga rata i to ne samo od strane HOS-a, kojemu je to bio službeni pozdrav, nego i od cijele Hrvatske vojske te društva općenito. To je i više nego dovoljan razlog da svaki Hrvat ima pozitivan ili u najmanju ruku ne-negativan stav o tome pozdravu.

Druga strana priče je da se tada, kao i ovih dana, taj pozdrav koristio za odvlačenje pozornosti s ostalih stvari. Zato je bitno da iznjedrimo generaciju koja će poštovati temelje hrvatske države i ne će od njih raditi ‘incidente’.”

(Visited 313 times, 1 visits today)