Gosti tribine bili su general bojnik Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane Zlatan Mijo Jelić i general pukovnik HVO-a Željko Šiljeg.

Zlatan Mijo Jelić govorio je o važnosti sudskih postupaka koji se vode protiv hrvatskih branitelja u BiH, kao i o konačnim posljedicama koje bi ti sudski postupci mogli izazvati, ne samo u BiH, nego i u Hrvatskoj, ali i mnogo šire.

– Ovi sudski procesi koji se vode nad hrvatskim braniteljima u BiH, mogu se reflektirati na hrvatski narod u BiH, ali i na samu Hrvatsku. Razvidno je kako postoji veliki nerazmjer podignutih optužnica prema pripadnicima HVO-a, u odnosu na broj podignutih optužnica prema pripadnicima Armije BiH. Kao da to nije dovoljno, postoje i različite pravne kvalifikacije pripadnika HVO-a i Armije BiH, iako se sve radi pod pravosudnim okriljem jedne te iste države. Ovisno o tome prema kome je podignuta optužnica primjenjuju se čak i dva kaznena zakonika. Jedan naslijeđen još iz doba SFRJ, a drugi Kazneni zakonik BiH iz 2003. godine. Ovi zakonici sadrže različite oblike kazne, ali i pravnih kvalifikacija, što utječe na to hoće li konačna kazna biti teža ili blaža, a primjenjuju se tako da jednima pogoduju, a drugima odmažu, iako je iz Europe, više puta, naglašeno kako takvu pravosudnu praksu treba dokinuti. No, bez ikakva uspjeha. Stoga se može kazati kako pravosuđe BiH vrši svojevrstan aparthejd nad pripadnicima HVO-a u pravosudnom sustavu – istaknuo je Jelić.

Kao krajnji cilj svih pravosudnih zbivanja u BiH, Jelić je istaknuo kako je “cilj muslimanskog političkog vodstva da se hrvatski narod u BiH proglasi zločinačkim, kako bi se u konačnici i Republika Hrvatska prikazala agresorom u BiH. Krajnji cilj svih ovih optužnica je napraviti ono što muslimani u BiH nisu uspjeli ostvariti u samim ratnim događanjima, a to je, između ostalog, i jednonacionalna državna zajednica“.

Govoreći o zbivanjima u Orašju, Jelić je istaknuo: “Orašje je jedina općina u BiH koja se obranila od srpskog agresora. Pitam se, jesu li zbog toga podignute optužnice cijena koju treba platiti… Ali ne brinu nas optužnice, nešto drugo nas brine više od optužnica… Brine nas šutnja i inertnost naših hrvatskih političara! Ali, mi nećemo šutjeti!“ – istaknuo je Jelić uz gromoglasan pljesak pune dvorane Gradskog kina u Imotskom.

U svom obraćanju Željko Šiljeg nazočne je upoznao s autentičnim povijesnim dokumentima bošnjačke i srpske strane u BiH, a koji su prethodili pravosudnim zbivanjima. Posebno je naglasio kako se, s hrvatske strane, ništa institucionalno ne događa i kako mu nije jasna hrvatska šutnja:“ Samo nam jedinstvo i potpuni zaokret u politici mogu pomoći da se othrvamo ovim pomno planiranim sudskim procesima“ – istaknuo je Šiljeg.