Grmoja: Premijer 
je pokazao da mu Metković nije važan

Ovo natjecanje ima kulturni, sportski i turistički karakter, postalo je krasna tradicija. Dvadeset godina okuplja Hrvatsku, rekao je Jandroković

Maraton lađa u Metkoviću u subotu je održan 20. put, a privukao je velik broj stanovnika doline Neretve, turista i gostiju, ali političare, koji su proteklih godina dolazili u velikom broju – nije.
Mostovci i gradonačelnici
Iako su Metkovci očekivali premijera, ministre, a možda i predsjednicu, koja je pokroviteljica Maratona lađa, stigao je samo Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, a društvo mu je pravio župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji je ujedno bio i izaslanik premijera Plenkovića. Izaslanik predsjednice, koja je na službenom putu u Australiji, bio je njezin savjetnik Mate Granić.
Ovo natjecanje, koje ima kulturni, sportski i turistički karakter, postalo je krasna tradicija jer već 20 godina okuplja ljude iz cijele Hrvatske. To je spoj hrvatske, neretvanske tradicije i pobjede tijekom bogate povijesti, važna za identitet hrvatskoga naroda – rekao je Jandroković, koji je s pozornice posebno pozdravio svoje Bjelovarčane, lanjske pobjednike. Novinare je zanimalo kakvo je stanje među vladajućima i hoće li na jesen nastupiti nova politička nestabilnost.
– Neće! – tvrdi predsjednik Sabora Jandroković. Metković je bio pun mostovaca. Uz domaće, Božu Petrova i Nikolu Grmoju, došli su Miro Bulj, Tomislav Panenić, Ivana Ninčević Lesandrić. U Metkoviću su bili gradonačelnici Zagreba Milan Bandić, koji se družio sa Stipom Gabrićem Jambom, Vrgorca Ante Pranić, Knina Marko Jelić…
Osnovno prijevozno sredstvo
Njima je Metković bitan u predizbornoj kampanji, a sad pokazuju koliko im je bitan, kao trofej i ratni plijen u sukobu HDZ-a i Mosta. Sada pokazuju svoj odnos prema Metkoviću i Neretvi. Nema premijera, predsjednice nema već drugu godinu zaredom. Mogle su se obveze ranije planirati kako se ne bi propustila ova manifestacija koja nama Neretvanima toliko puno znači – rekao je Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta. U Metkoviću je bio i Ivica Kostelić s obitelji.
Ove se godine na Maratonu lađa za Štit kneza Domagoja, koji dobiva pobjednik, borilo 30 ekipa koje su u 17 sati krenule ispred Lučkog mosta u Metkoviću. Na stazi dugoj 22.580 metara prolaze kroz Kulu Norinsku, Krvavac, Opuzen, Komin, Banju, Šarić Dragu, Strugu, Čeveljušu, Stablinu do cilja u Pločama. Cijelim tokom uz Neretvu, od starta u Metkoviću do cilja u Pločama u svakom mjestu lađe dočekuju bučni navijači s bengalkama koji bodre svoju ekipu. Pjesma, bengalke, navijanje i nepregledna kolona vozila prate lađe, kao i brojni čamci i brodice te Sea Star, brod s VIP gostima.

Iako Maraton lađa nema dugu tradiciju poput Sinjske alke, u neretvanskoj dolini već ima kultni status. Cilj mu je održati na životu lađe. Stotinama godina, sve do početka 1970-ih godina, lađe su bile osnovno teretno prijevozno sredstvo u dolini Neretve, mogu prevoziti od 30 do 35 ljudi i terete teške između 2,5 i 3,5 tone. Udruga lađara je dala sagraditi standardizirane lađe koje zadovoljavaju pravilnik maratona.
Lađe moraju biti tradicionalnog oblika, prema dimenzijama propisanima pravilnikom s utvrđenim brojem i dimenzijama rebara, a trup lađe mora biti od drveta s točno određenom debljinom daske. Vesla su tradicionalnog obila kao i kormilo, a u svakoj se lađi nalazi deset veslača, bubnjar i kormilar.
Uz muški, nekoliko dana prije održan je i ženski Maraton lađarica. Pobijedile su Gusarice iz Metkovića.

KOMENTIRAJTE

Upišite komentar!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime