Tek prošle godine hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović posjetila je Baćin, no to su mnogi okarakterizirali kao “usputni dolazak prilikom premještanja njezinog ureda”.

Svejedno, to je hvale vrijedna gesta jer se Grabar – Kitarović tako upisala kao prva osoba iz visoke hrvatske politike koja je pokazala interes za grobnicu na Banovini zbog koje treba dvostruko žaliti:

jer je druga po veličini iza Ovčare
jer se o njoj premalo zna

Vještaci tvrde – žrtve su umirale danima

Kada je s Olujom došlo do oslobođenja, u ožujku 1997. u Baćinu je pronađeno golemo stratište, druga po veličini masovna grobnica u Hrvatskoj. Pronađeno je 56 tijela, izmasakriranih bagerom koji ih je nemilosrdno prevrtao pa je većina tijela nađena bez udova i odsječenih glava. Idućeg mjeseca, u travnju, identificirano je 36 osoba: njih 31 bilo je iz Dubice, a pet iz Cerovljana, ti su ljudi dostojno pokopani, dok preostalih 20 NN osoba počiva u zajedničkoj grobnici u Dubici. Žrtve su umirale danima. To su potvrdili vještaci koji su radili na ekshumaciji, ali i iz iskaza svjedoka s druge, bosanske strane rijeke Une koji su rekli da su danima čuli vapaje s hrvatske obale. Iz iskaza ranijih svjedoka i sa srpske strane saznalo se da su tijela najmanje 56 ubijenih Srbi nakon likvidacije ostavili na mjestu zločina, a neke pobacali u Unu.