HDZ-ova Šuica postala potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju

Dubravka Šuica, hrvatska kandidatkinja za novu europsku povjerenicu u Komisiji, bit će potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju.

Objavila je to novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pred novinarima u podne u Bruxellesu, gdje je predstavila prijedlog podjele resora u svom timu.

Uključujući prvu ženu u povijesti EU koja je izabrana za predsjednicu Komisije, novi kolegij povjerenika broji 13 žena i 14 muškaraca, otkriva Večernji list.

Sastav nove europske vlade:

Helena DALLI (Malta) – povjerenica za jednakost
Valdis DOMBROVSKIS (Latvija) – izvršni potpredsjednik EK zadužen za “Europu koja radi za građane”
Elisa FERREIRA (Portugal) – kohezija i reforme
Mariya GABRIEL (Bugarska) – inovacije i mladi
Paolo GENTILONI (Italija) – ekonomija
Sylvie GOULARD (Francuska) – europska povjerenica za unutarnje tržište, odgovorna i za obrambenu industriju i svemirsku politiku
Johannes HAHN (Austrija) – proračun i administracija
Phil HOGAN (Irska) – trgovina Gospođa
Ylva JOHANSSON (Švedska) – povjerenica za unutarnje poslove
Věra JOUROVÁ (Češka) – potpredsjednica EK za vrijednosti i transparentnost
Stella KYRIAKIDES (Cipar) – zdravstvo
Janez LENARČIČ (Slovenija) – povjerenik za krizno upravljanje
Rovana PLUMB (Rumunjska) – promet
Didier REYNDERS (Belgija) – povjerenik za pravosuđe
Margaritis SCHINAS (Grčka) – potpredsjednik EK zadužen za “zaštitu našeg europskog načina života”
Nicolas SCHMIT (Luksemburg) – zapošljavanje
Maroš ŠEFČOVIČ (Slovačka) – potpredsjednik EK za interinstitucionalne odnose
Kadri SIMSON (Estonija) – povjerenica za energetiku
Virginijus SINKEVIČIUS (Litva) – povjerenik za okoliš i oceane
Dubravka ŠUICA (Hrvatska) – potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju
Frans TIMMERMANS (Nizozemska) – izvršni potpredsjednik EK za “europski zeleni deal”
László TRÓCSÁNYI (Mađarska) – pregovori o proširenju i susjedstvo
Jutta URPILAINEN (Finska) – povjerenica za međunarodna partnerstva
Margrethe VESTAGER (Danska) – izvršna potpredsjednica EK za “Europu za digitalno doba” i povjerenica za tržišno natjecanje Gospodin Janusz WOJCIECHOWSKI (Poljska) – poljoprivreda

Već ranije imenovani: Gospodin Josep BORRELL FONTELLES (Španjolska), visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, potpredsjednik Komisije, Gospođa Ursula von der Leyen (Njemačka), predsjednica Europske komisije.

Tko je Dubravka Šuica?

Dubravka Šuica rođena je Dubrovčanka s diplomom engleskog i njemačkog jezika. Svoja prva radna iskustva stjecala je na radnom mjestu profesorice engleskog i njemačkog jezika u dvije dubrovačke škole i centru za odgoj i usmjereno obrazovanje. Kasnije postaje asistent na pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a zatim i profesorica engleskog jezika na dubrovačkom veleučilištu. Četiri je godine obnašala dužnost ravnateljice dubrovačke gimnazije, a u to vrijeme predavala je i na American College of Management and Technology u Dubrovniku.

U HDZ-u je od 1990., a danas je i potpredsjednica te stranke. U Sabor je ušla 2000. godine, a godinu kasnije izabrana je za gradonačelnicu Grada Dubrovnika. Dužnost gradonačelnice obnašala je od 2001. do 2009. godine. U Europski parlament ušla je odmah 2013. godine, a trenutni mandat traje joj do 2019.

U Europskom parlamentu djeluje kao zamjenica u Odboru za vanjske poslove (AFET), zamjenica u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova, zamjenica u Odboru za transport i turizam (TRAN), Članica Izaslanstva za odnose s BIH (DSEE), zamjenica u izaslanstvu za odnose s SAD-om (D – US) i Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI).

Uz nabrojano, Šuica je potpredsjednica kluba Žena EPP (Europske pučke stranke), predsjednica Odbora za vanjske i europske poslove Hrvatske demokratske i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Vezano uz Istanbulsku konvenciju Šuica je u EP glasovala ‘ZA’, te je kod rasprave o istoj u Hrvatskoj naglasila „puno je važnije usvojiti Istanbulsku konvenciju i tako smanjiti mogućnost nasilja nad ženama, nego odbaciti ovaj dokument zbog riječi kao što su spol ili rod. Znam da se nekima koji su desno ovo neće svidjeti, ali je tako.“

Dodala je još: “Bilo bi nam lakše da je Vlada Zorana Milanovića ratificirala Istanbulsku konvenciju. Ovako to je na HDZ-u, i vjerujem da nećemo odustati, iako će nas kritizirati dio desno orijentiranih birača. Međutim, na to moramo biti spremni želimo li spašavati žene koje su žrtve nasilja.”

(Visited 1 times, 1 visits today)