Hrvatima bušio nokte i tjerao ih da pjevaju četničke pjesme

Protiv bivšeg pripadnika milicije tzv. SAO Krajine Željka Kovačevića (61) iz Udbine podignuta je optužnica za zločine u Korenici za vrijeme rata. On danas mirno živi u Srbiji...

Županijski sud u Rijeci podignuo je optužnicu protiv Željka Kovačevića, varioca iz Udbine, zbog ratnog zločina u razdoblju od listopada 1991. do travnja 1992., piše Novi list.

Te 1991. godine Kovačević, kojem je jedan od nadimaka bio i Prč, tada 34-godišnjak, bio je ‘milicionar’ tzv. SAO Krajine i bio je poznat po sadističkom iživljavanju nad zarobljenim hrvatskim policajcima, vojnicima i civilima.

Mučio ih je elektrošokovima, tukao do iznemoglosti palicama i kundakom od puške, strujom ih tjerao da pjevaju četničke pjesme. Sada mirno živi u Somboru u Srbiji. Zarobljenike je Kovačević volio mučiti na razne načine a posebno mu je drago bilo puštati im struju elektrošokerom i koristiti električnu palicu.

Pljuvao na pod pa tražio da čiste

U optužnici stoji da je Kovačević zajedno s drugim paravojnicima u prostorijama policijske stanice u Korenici psihički i fizički terorizirao i maltretirao zatočene Hrvate.

Tako je jednog zatvorenika priključio na elektrošoker, a jadnik je od udara struje padao na pod. Tjerao je zarobljenika da za njim čisti smeće koje je namjerno bacao. Pljuvao bi na pod pa tražio da se to očisti. Dosjetio se u jednom trenutku da bi mogao zatvorenicima bušiti nokte vrhom noža.

Jedan je zatvorenik morao naučiti četničke pjesme i stalno mu ih pjevati.