Hrvatska s 12 do 14 natjecatelja na ZOI, još nije poznat konačan broj

Mjesec dana uoči Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu Hrvatski olimpijski odbor objavio je stanje olimpijskih kvota, termine završetka kvalifikacija i realokacije normi, nakon kojih će biti definirani i naši olimpijci u - nadamo se - šest sportova. Nažalost, konačan broj (i imena) hrvatskih olimpijaca za ZOI znat ćemo tek oko 25. siječnja.

ALPSKO SKIJANJE

Trenutačna situacija: raspolažemo kvotama za nastup dviju skijašica i trojice skijaša, ukupno 5 olimpijaca te je malo vjerojatno da će se broj kvota mijenjati do završetka kvalifikacijskog ciklusa i objave finalnih kvota (21.1.2018.). Imena olimpijaca u ovom trenutku nisu definirana, ali je velika vjerojatnost da će Hrvatski skijaški savez (HSS) izabrati kandidate između sljedećih sportaš(ic)a:

Leona Popović, Ida Štimac

Natko Zrnčić-Dim, Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega, Samuel Kolega

BIATLON

Hrvatska trenutačno ostvaruje kvotu za nastup jednog sportaša u muškoj konkurenciji biatlona, a sudeći prema bodovnoj ljestvici, prognoza je da će tako i ostati. Gotovo sigurno je da će tu kvotu iskoristiti biatlonac Krešimir Crnković.

BOB

Hrvatska posada, predvođena pilotom Draženom Silićem, na olimpijskoj rang-ljestvici trenutačno zauzima 26. mjesto u bobu četverosjedu te 29. mjesto u bobu dvosjedu. Pravo nastupa ostvaruje 30 najbolje plasiranih posada u obje konkurencije. Kvalifikacijska natjecanja traju do 14.01.2018., kada će biti poznat konačan redoslijed. Ukoliko izbore plasman na ZOI, posadu će, uz spomenutog pilota, najvjerojatnije činiti gurači:

Mate Mezulić, Antonio Zelić, Benedikt Nikpalj

(Još nekoliko gurača su u opciji kao rezerve, dođe li do ozljede ili drugih poteškoća postojećih kandidata)

SANJKANJE

U sanjkanju nam je jedina sportašica u konkurenciji Daria Obratov, trenutačno na 33. mjestu konsolidirane ljestvice olimpijskih kvalifikacija.

Pravo nastupa na ZOI, prema aktualnoj situaciji, ostvaruje 31 najbolje plasirana sanjkašica. Kvalifikacijska natjecanja su završena, slijedi podjela kvota.

Budući da samo dva mjesta dijele Dariju od plasmana na ZOI, dobri su izgledi da u eventualnoj realokaciji kvota (16.01. – 23.01.2018.), ostvari normu.

SKIJAŠKO TRČANJE

Ostvarene su kvote za nastup jednog ženskog i jednog muškog natjecatelja, ukupno – dvoje olimpijaca. Do završetka kvalifikacijskog ciklusa i objave finalnih kvota (22.1.2018.) moguće su promjene tako da se postojeće kvote uvećaju za jednu u muškoj/ženskoj konkurenciji ili u obje konkurencije, čime bi broj sportaša koji će predstavljati Hrvatsku na predstojećim ZOI mogao iznositi tri ili maksimalno četiri sportaš(ic)a.

Kao i u alpskom skijanju, imena sportaša koja će popuniti navedene kvote u ovom trenutku nisu definirana, ali poznato je da će se odabir raditi između sljedećih sportaša (pri čemu prvospomenuti ipak imaju prednost u slučaju da ostane postojeća 1+1 kvota):

Vedrana Malec, Gabrijela Skender

Edi Dadić, Marko Skender

SNOWBOARD

Trenutačno nisu veliki izgledi da ćemo gledati hrvatske snowboardere u Pjongčangu. Najbolji plasman zasad drži Lea Jugovac koja je na 9. mjestu „ispod crte” plasiranih na ZOI, te jedina ima kakvu-takvu šansu da u realokacijama kvota do kraja kvalifikacijskog ciklusa (22.1.2018.) ipak ostvari pravo nastupa.

Uzmemo li u obzir sve gore navedeno, broj sportaša koji će predstavljati Hrvatsku na ZOI-ju u Pjongčangu 2018. mogao bi biti u rasponu od realnih 12 do optimističnih 14.