Pedesetjednogodišnji Stevan Budač, dvojni državljanin Hrvatske i Srbije, koji je 5. svibnja ove godine uhićen u Rumunjskoj, prepraćen je u zatvor u Osijeku, izvijestio je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH).

Osječki Županijski sud izdao je Europski uhidbeni nalog, temeljem kojeg je optuženik Budač uhićen u Rumunjskoj kada je ušao u tu državu.

Budača se tereti da je od ljeta 1991. do jeseni 1995., u tada okupiranom baranjskom mjestu Batina, u Republici Hrvatskoj, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, sudjelovao u zlostavljanju, protjerivanju i zastrašivanju tamošnjih Hrvata i Mađara.

Optužnica ga tereti i da je 9. rujna 1991., zajedno s još jednom osobom, pucao i bacao granate na kuću jednog Hrvata, a osam dana poslije i da je s još dvojicom ispitivao i pretukao jednog civila kojemu se od tada gubi svaki trag.

Inače, Stevan Budač, optuženik za ratne zločine protiv civila, je 2002. na osječkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, no Vrhovni sud RH je ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

13 KOMENTARI

  1. A koliko ih je u Hrvatskoj koji su ubijali palili i razarali po Hrvatskoj kao moje mjesto Saborsko kod Plitvickih jezera je unisteno do temelja kao i dvije Crkve Poubijano 54 osobe, a jos nitko nije sudnej svi se slobodno setaju po Hrvatskoj i nesmis im nista, zasticeni su jos od abolicije i progona dakle i taj ce biti sudjen i na kraju oslobodjen tako rade Yu sudci po Hrvatskoj koji nam progone Branitelje radi cetnika agresora a njih nesmiju dirat ili nece da ih sude, to su im braca ,U Hrvatskoj sjede u sudovima jos 93% sudaca iz propale Yu a mladi sudci nemogu dobiti posal radi njih.

  2. A koliko ih je u Hrvatskoj koji su ubijali palili i razarali po Hrvatskoj kao moje mjesto Saborsko kod Plitvickih jezera je unisteno do temelja kao i dvije Crkve Poubijano 54 osobe, a jos nitko nije sudnej svi se slobodno setaju po Hrvatskoj i nesmis im nista, zasticeni su jos od abolicije i progona dakle i taj ce biti sudjen i na kraju oslobodjen tako rade Yu sudci po Hrvatskoj koji nam progone Branitelje radi cetnika agresora a njih nesmiju dirat ili nece da ih sude, to su im braca ,U Hrvatskoj sjede u sudovima jos 93% sudaca iz propale Yu a mladi sudci nemogu dobiti posal radi njih.

    • Ma nije to nase pravosudje ,nego su to sudci Yu iz propale tvorevone sa crvenim diplpmam, a znamo ciji su pa nije ni cudo sto nam progone Branitelje a svoje cetnike oslobadjaju a i dobili su aboliciju jos 1995 poslije Oluje i pozvani na povratak, Vidis da ne pisu da je ikoga ubija pa nece ni biti sudjen , to je reda radi samo bacanje prasine nami u oci,

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here