Jesmo li spremni kao 91.: veterani proslavljene ratne postrojbe HV-a organiziraju kongres, cilj im je prenijeti znanja iz Domovinskog rata na mlađe generacije

Prvi takav skup u Hrvatskoj

Udruga veterana 4. gardijske brigade organizira kongres veterana 4. gardijske brigade „Što nam znače iskustva iz Domovinskog rata u izgradnji suvremene Republike Hrvatske?”, koji će se održati 29. i 30. studenoga 2018. godine u Splitu, u Domu hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić” – Lora. Održavanje kongresa osmišljeno je kroz tri tematske cjeline: “Organizacija zdravstvene struke u Domovinskom ratu (iskustva i sjećanja)”, okrugli stol “Psihotrauma, PTSP te psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji” i okrugli stol “Odgovor na krizne situacije modernog doba”.

– Radi se o prvom ovakvom kongresu u RH koji organizira neka od proslavljenih postrojbi HV-a iz Domovinskog rata. Nadamo se dobrom odazivu i velikom interesu javnosti i nadamo se kako bi ovaj Kongres mogao postati tradicionalan, na kojemu bi se raspravljalo o raznim važnim temama. Imperativ naše udruge je cjelovita skrb o veteranima Četvrte gardijske brigade, njihovo psihosocijalno osnaživanje, podizanje kvalitete njihova života, zaštita digniteta Domovinskog rata. To su naše primarne obveze. Uz to nam je želja da budemo stalno humanitarno angažirani te da prenosimo stečena iskustva i znanja iz Domovinskog rata na mlađe generacije. Neka ovaj kongres bude inicijalna iskra koja će pokrenuti rijeku zajedništva u RH – rekla nam je Julija Budimir-Bekan, predsjednica Organizacijskog odbora kongresa.

Zdravstvo u ratu

Na kongresu će biti organizirana i pozivna predavanja koja će održati dr. Andrija Hebrang na temu “Zločini nad civilima registrirani tijekom agresije na Hrvatsku u GS saniteta”, mr. Vesna Bosanac, dr. med., koja će govoriti o “Vukovarskoj bolnici u ratnom okruženju”, kao i general-bojnik Boris Zdilar, koji će izlagati o temi “Zdravstvo HV-a danas”.

Ujedno će biti organiziran i tematski blok o organizaciji zdravstvene struke na početku Domovinskog rata, a o tome kako je civilna zdravstvena struka dočekala početak Domovinskog rata i pripremila sustav zdravstva za obranu govorit će dr. Andrija Hebrang u temi “Organizacija hrvatskog saniteta u srpsko-crnogorskoj agresiji na RH”, dok će dr. Mihovil Biočić, bivši ravnatelj KB-a Split, govoriti o “KB-u Split u obrambenom Domovinskom ratu”, a viša medicinska sestra Marija Županović govorit će na temu “Mi smo tu… Za sve računajte na nas”. Govornici će biti i dr. Štefan Biro, dr. Mladen Smoljanović, mr. Joško Kalilić i dr. Ivan Bagarić.

Na kongresu će biti organizirana i panel-diskusije “Organizacija rada zdravstvene struke u Četvrtoj gardijskoj brigadi i ostalim posrojbama ZP Split”. Na okruglom stolu “Psihotrauma, PTSP i psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji” razgovarat će se o tome jesmo li iscrpili sve mogućnosti skrbi i potpore hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, a uvodno predavanje održat će Nevenka Benić, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja, i dr. Dolores Britvić, koja će govoriti o “Stigmatizaciji hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a”.

Lozančić i Vuko

Osim ovog okruglog stola bit će organiziran i okrugli stol “Odgovor na krizne situacije modernog doba”, koji će pokušati odgovoriti na pitanje jesmo li danas spremni odgovoriti na potencijalne velike krizne situacije modernog doba kao što je to bilo 1991.?

Uvodna predavanja održat će ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. Dragan Lozančić, Tomislav Vuko, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika, brigadir Željko Javor, iz Vojno-zdravstvenog središta te natporučnica Valentina Malović, koja će govoriti o sudjelovanju HV-a u hitnim medicinskim letovima.

Na kongresu će sudjelovati i akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Znanstvenog odbora kongresa, general-bojnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu, te brojni drugi državni, županijski i gradski čelnici, piše Slobodna Dalmacija.