Kako je Julienne Bušić pričala o otmici koja ju je koštala slobode

'Nikad nisam odobravala Zvonkov plan, ali odabrala sam biti na njegovoj strani. Osjećala sam da bih mogla djelovati smirujuće na putnike u avionu'

Julienne Eden Bušić, supruga pokojnog hrvatskog disidenta Zvonka Bušića, trebala je u ponedjeljak u uglednoj srednjoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu održati predavanje pod nazivom ‘Za što ste se spremni žrtvovati’. Najavljena je kao američko-hrvatska spisateljica, esejistica i prevoditeljica koja će ispričati ‘čudesnu priču o bezuvjetnoj ljubavi, odanosti i žrtvi, strasti i idealima mladosti i borbi za hrvatsku neovisnost’.

Problem je što je gospođa Bušić osuđena teroristica. Ona i suprug u SAD-u bili su osuđeni na doživotnu robiju s mogućnosti pomilovanja, koju je ona dobila 1989. godine.

Njihova priča je počela kao obična studentska ljubav. Ona i Zvonko upoznali su se ‘60-ih u Beču tijekom studija. Hrvatski emigrant Zvonko osvojio ju je, kako je kasnije pričala, jakim karakterom. No, svidjela joj se i njegova odlučnost da se bori za neovisnu Hrvatsku.

Mladu Amerikanku iz Oregona podjednako je privukao Zvonko, kao i ideja da će s njim učiniti nešto veliko.

Prvi put je za njega i samostalnu hrvatsku državu napravila 29. studenog 1970. Tada je s nebodera na Trgu bana Jelačića (tadašnjem Trgu Republike) u Zagrebu s prijateljicom bacala letke antijugoslavenskog sadržaja, zbog čega je završila u zatvoru.

Izvukle su se iz pritvora nakon nekoliko dana sa zabranom ulaska u Jugoslaviju iduće tri godine.

Otmičari su sa sobom u avion ponijeli ekspres lonac

Nakon tog iskustva Julienne je, pričala je, odlučila da više nikad neće učiniti ništa zbog čega bi ponovno završila u zatvoru. U međuvremenu se udala za voljenog Bušića.

Šest godina kasnije napravila je nešto puno gore. Zvonko, Julienne i još trojica suučesnika – Petar Matanić, Frane Pešut i Slobodan Vlašić, oteli su putnički avion na letu od New Yorka do Chicaga, s namjerom da iz njega izbace letke nad Londonom i Parizom, u kojima su objasnili svoju borbu za slobodu Hrvatske. U tim lecima napisali su i svoju istinu o srpskom zlostavljanju hrvatskog naroda u Jugoslaviji.

Avion TWA, let broj 355, koji je u 20 sati poletio s aerodroma La Guardia s 86 putnika i sedam članova posade, je otet. Nedugo nakon polijetanja iz New Yorka, u avionu su kontrolu preuzeli Zvonko i Julienne Bušić. Tvrdili su da u avionu imaju bombu, a druga naprava je locirana u New Yorku.

Prosvjed za Zvonka Bušića ispred američke ambasade 2004.

Prijetnja bombom u avionu se pokazala lažnom, otmičari su sa sobom imali tek ekspres lonac, no u ormariću na stanici u New Yorku su ostavili pravu bombu.

Prilikom demontiranja bombe poginuo je njujorški policajac Brian Murray (27). Geler ga je pogodio u vrat i na mjestu je ostao mrtav.

Zbog toga su svi sudionici osuđeni na doživotni zatvor. Lani je u udovica policajca Kathleen Murray Moran napisala knjigu ‘Life Detonated’.

Julienne je, naime, iz zatvora pisala udovici pokušajući joj objasniti svoje motive. Šokirana Kathleen se počela dopisivati s njom, a njihova prepiska je trajala godinama.

“Nikad nisam odobravala Zvonkov plan. Nikad nisam mislila da je to u redu. Pokušala sam ga odvratiti, ali nisam uspjela… Osjećala sam ipak da mi je dužnost ostati uz njega, pa bit će što bude, jer sam kao i on, vjerovala da će ga jugoslavenske tajne službe ubiti, i želio je učiniti još jedan očajnički pokušaj da objasni situaciju u kojoj je Hrvatska prije nego što ga ubiju, pa sam odabrala biti na njegovoj strani. Također sam osjećala da bih mogla djelovati smirujuće na putnike u avionu, da ću stvoriti mirnu atmosferu, što sam i učinila. Ali nikad to nisam odobravala niti sam mislila da je to ispravno. I kako je glupo da vas je policija štitila dok je Zvonko bio u bijegu, kao da bi vam on želio nauditi iz nekog razloga”, pisala je Julienne udovici.

U ćeliji s Mansonovom sljedbenicom

Opisivala joj je s kim je u ćeliji, od slavne Patty Hearst do opasne Squeaky Fromme, sljedbenice Charlesa Mansona, koja ju je čekićem udarila po glavi i umalo ubila.

Jednog dana od Julienne je dobila pismo s molbom da napiše ‘pismo oprosta za Zvonka’: “Volim Zvonka, brine me što će morati još ostati u zatvoru i, naravno, smatram tvoje pismo najvećom mogućom pomoći. Toliko si ljubazna i dobra prema meni da to nikad neću zaboraviti. Bilo bi mnogo lakše biti osvetoljubiv”.

Kathleen nije pristala. “Zvonku ne mogu oprostiti i neću napisati pismo za njegovu dobrobit. Naša prepiska mi je pomogla da shvatim tebe, da shvatim moju reakciju na Brianovu smrt, ali to ne znači da ću Zvonku ikad oprostiti.”

Dvije žene kasnije su se susrele u njujorškom restoranu. Iako joj je Julienne tvrdila da će se po izlasku iz zatvora vratiti u Oregon, da se razvela od Zvonka i da će početi novi život sa svojim roditeljima, ona se i dalje borila da supruga izvuče iz zatvora, pomagala je njegovim roditeljima te se ponovno udala za Zvonka.

Biljana Gaurina / Cropix

“Shvatila sam da nisam ja iskoristila Julienne Bušić, nego da je ona iskoristila mene. Njezini istinski motivi bili su samo da spasi sebe i Zvonka, a sva njezina uvjeravanja bila lažna”, napisala je kasnije udovica policajca.

Zvonko Bušić pušten je nakon 32 godine koje je proveo iza rešetaka. U Zagreb se vratio 2008. u pratnji američkih agenata, a pet godina kasnije u svome domu u Rovanjskoj kod Zadra izvršio je samoubojstvo vatrenim oružjem. Julienne kaže da i dalje osjeća njegovu stalnu prisutnost. “Ništa nas ne može razdvojiti… ni smrt!”.

Izvor: 100posto.hr

(Visited 3 times, 1 visits today)