Kolindina ekipa s radošću podmeće klipove Angeli Merkel, hoće li je izbaciti s ‘trona’?

Angeli Merkel sve više se trese kancelarska fotelja, a (ne)očekivanu podršku dobila je od Europske komisije koja je, izvan svojih redovitih obveza, za nedjelju zakazala neformalni sastanak europskih čelnika.

Formalni domaćin sastanka biti će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, a teme su migratska kriza i zaštita granica Unije, upravo one koje razdiru koaliciju Merkeličnog CDU-a i njezine ‘sestrinske’ stranke CSU.

Osim Merkel, na “trust mozgova” stiže i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, a dolazak je, unatoč početnom protivljenju, potvrdio i talijanski premijer Giuseppe Conte. Njega je Merkel telefonskim pozivom “osobno uvjerila” kako se treba pojaviti.

Naime, uoči sastanka počeo je kružiti dokument u kojem su unaprijed napisani zaključci sastanka, a to je razbijesnilo Talijane jer, smatraju, naglasak se stavlja na kvotama za prihvat migranata, a ne zaštitu granica. No, Merkel ga je umirila, poručivši mu da nikakav zaključak nije napisan unaprijed.

Za razliko od Contea, u dolazak nije mogla uvjeriti zemlje Višegradske skupine – Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku – čiji su se čelnici odbili pojaviti u Bruxellesu. Inače, riječ je o zemljama koje su bliske vanjskopolitičkim stavovima naše predsjednice i s kojima je pokušala uspostaviti neformalnu političku platforma poznatu kao “uspravnica Baltik-Jadran-Crno More”.

Mađarski premijer Viktor Orban je danas jasno poručio da ne planira putovati u Bruxelles, a podržao ga je i poljski kolega Mateusz Morawiecki. Obojica su izjavili da ih ne zanimaju neformalni sastanci, pa će očigledno biti vatreno idućeg tjedna kada je u Bruxellesu na rasporedu i formalni skup. A dotada će, vrlo vjerojatno, obojica uživati u “mukama po kancelarki”.

100posto.hr

(Visited 1 times, 1 visits today)