Kostović: Broj Srba optuženih za ratne zločine morali smo smanjiti s 1000 na samo 70

4716f2d3e40d874f737455e3563820fc

Akademik Ivica Kostović tvrdi da su hrvatski liječnici u Domovinskom ratu bili bolje informirani od KOS-a, ali i hrvatskih tajnih službi, o tome što se događa na terenu. Liječnici su putem amaterskih radiostanica dojavljivali sve što se događa na bojištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tako je vijest o padu grada Jajca prije stigla u Stožer vojnog saniteta nego kod predsjednika Franje Tuđmana.

Iz svakog mjesta imali smo izvornu informaciju od naših liječnika. Sve podatke dokumentirali smo kako ne bi moglo biti manipulacija, rekao je dr. Ivica Kostović na početku dvodnevnog znanstvenog skupa “Domovinski rat – mogućnosti znanstvenog pristupa” koji je okupio kremu hrvatske znanosti koja se bavi Domovinskim ratom. Skup su zajedno organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, a sve to pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Kostović se prisjetio kako je general Jacques Klein, bivši šef Prijelazne uprava UN-a u Podunavlju, inzistirao da se broj optuženih Srba za ratne zločine smanji s 1000 na samo 70. Hrvatska je morala pristati na te uvjete jer u suprotnom ne bi bilo mirne reintegracije.

Dr. Ante Nazor govorio je o pokušajima da se nametne percepcija da je Oluja zločinački pothvat te da je Franjo Tuđman želio dijeliti BiH sa Slobodanom Miloševićem. Dr. Ivo Lučić u svom je izlaganju govorio o razlozima zbog kojih se Hrvatska morala politički i vojno angažirati u BiH.

Organizatori ističu da će na ovom znanstvenom skupu govoriti 40 znanstvenika.

(Visited 1 times, 1 visits today)