KRIVI SU: U tijeku izricanje presude Zdravku Mamiću i ostalima

U tijeku je izricanje presude na Županijskom sudu u Osijeku Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru. Nijedan okrivljenik se nije pojavio na Sudu.

Osječki Županijski sud upravo donosi nepravomoćnu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK-a Dinamo Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem “Dinamovu” direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su po dijelu prve točke optužnice. Po drugoj točki optužnice svi optuženi su proglašeni krivima.

USKORO OPŠIRNIJE…

Četvoricu okrivljenika Uskok tereti za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 miljuna kuna neobračunatog poreza i prireza.

Zdravko Mamić na izricanju presude neće se pojaviti. U utorak je, naime, poručio da se nalazi u Međugorju i da se u Hrvatsku vraća kada bude imao vremena i kada mu to obaveze budu dopuštale. Tvrdi i da nije u bijegu, nego da se radi o privremenom odlasku u Međugorje.

Govoreći o očekivanjima od presude, rekao je da očekuje da bude oslobođen: “Tijekom postupka nepobitno je utvrđeno da ono što se stavlja ne teret i meni i mojim drugim prijateljima jednostavno nije dokazano, odnosno upravo je suprotno – dokazano je da smo čisti.”

Mogući scenariji

A danas na sudu Mamića očekuje nekoliko mogućih scenarija.

Ako dobije kaznu iznad pet godina zatvora, Zdravko Mamić u slučaju da je nazočan na izricanju presude, odmah bi bio prepraćen u zatvor.

Ako ne bi bio na izricanju presude, sud bi mu poslao obavijest, a ako bi se na nju oglušio, uslijedila bi tjeralica.

Ako izrečena kazna bude manja od pet godina, Zdravko Mamić na slobodi bi čekao njezinu pravomoćnost, a ako bi bio oslobođen, iz sudnice bi, naravno, izašao kao slobodan čovjek.

No ne treba zaboraviti da bez obzira na vrstu presude postoji i Vrhovni sud kao viša instanca, kojemu će se nezadovoljna strana nedvojbeno žaliti i tek nakon odluke Vrhovnog suda presuda će biti pravomoćna.

Najveća kazna koju Zdravko Mamić može dobiti jest zatvor od 15 godina. Naime, u ovom postupku spominje se u dvije točke optužnice, a kako je za svako od tih djela propisana kazna do 10 godina zatvora, objedinjena ne može prelaziti 15 godina.

Teške optužbe

Podsjetimo, uoči presude Zdravko Mamić iznio je teške optužbe na račun bivšeg glavnog državnog odvjetnika i Uskoka, koje je optužio da su od osječkih sudaca tražili osuđujuću presudu. Prepisku SMS-ova o tome je, kaže, našao u pošti.

Državno odvjetništvo njegove je optužbe odbacilo. “Državno odvjetništvo Republike Hrvatske naglašava kako nema nikakvog pritiska u tom kaznenom predmetu. (…) Nadležno državno odvjetništvo zatražit će od kriminalističke policije provođenje izvida i obavljanje razgovora kako bi se provjerila vjerodostojnost navoda iz komunikacije koja je predstavljena na konferenciji za novinare”, poručili su.