“Vlada Republike Hrvatske ostaje čvrsto opredijeljena za pronalaženje optimalnog rješenja za opremanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva borbenim avionima novije generacije i na tome intenzivno radimo”, rekao je ministar obrane podnoseći Saboru godišnje izvješće o obrani za 2018. godinu.

Podsjetio je kako je u ožujku prošle godine donesena odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona od Izraela na temelju transparentno provedenog postupka, stručnih analiza i stručnih konzultacija s SAD-om i Izraelom, te istaknuo kako Hrvatska nije mogla utjecati na pregovore između SAD-a i Izraela koje se nisu uspjele usuglasiti o uvjetima. “Vlada RH u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona nije ništa krivo napravila, dobili smo odgovore na sva pitanja i sva jamstva”, kazao je Krstičević.

SDP je najavio da će biti suzdržan o izvješću o obrani za 2018. jer, rekao je Franko Vidović, nije napravljena analiza propasti posla nabave borbenih aviona.

“Iako je načelno izvještaj dobar i daje dobru sliku stanja, smeta nam što nismo dobili analizu propasti posla nabave borbenih aviona, očekujemo analizu uzroka i razloga propasti nabave”, kazao je Vidović ustvrdivši kako je bolje ne kretati u drugu nabavu bez analize prve.

“Dobili smo stanica i pol teksta u kojem ne piše ništa osim da je Hrvatska napravila sve dobro, ništa od svih onih dopisa iz SAD-a, ministar misli da smo zaboravili sve laži koje je izrekao u tom poslu”, rekao je njegov stranački kolega Peđa Grbin.

Stjepan Čuraj (HNS) smatra kako je o nabavi borbenih aviona sve već više puta rečeno, izrazivši nadu da će se u sljedećem razdoblju to uspjeti riješiti.

Vesna Pusić (GLAS) problematizirala je rast obrambenog proračuna u 2018. koji je, kako tvrdi, iznosio isto kao ukupni proračun Ministarstva kulture. “Hrvatska vojska je ponos Hrvatske, ali je ponos Hrvatske i hrvatsko obrazovanje, znanost i kultura”, rekla je.

Krstičević je podsjetio da je od 2011. do 2015. oduzeto Ministarstvu obrane 1,2 milijarde kuna, skoro 26 posto te upitao Pusić, koja je tada bila u Vladi, je li se pitala kako je tada bilo hrvatskom vojniku.

Miroslav Tuđman (HDZ) pojasnio je kako povećanje proračuna za obranu na s 1,2 na 1,7 posto BDP-a došlo zbog promjene metodologije jer su mirovine za pripadnike vojske sada u to uključene “Da se ne bi tumačilo kako Vlada ulaže u vojsku a ne ulaže u znanost i obrazovanje”, naglasio je.

Podnoseći izvješće, ministar Krstičević izvijestio je kako je obrambeni proračun u 2018., nastavio s rastom započetim 2017. Povećanje proračuna 2018. godini iznosilo je 445 milijuna kuna ili 10, 2 posto u odnosu na godinu ranije čime je omogućeno lakše planiranje i ubrzava se modernizacija i opremanje vojske, istaknuo je.

Dodao je kako je nastavljeno opremanje Hrvatske vojske naprednim borbenim sustavima, intenzivirana obuka i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima, pokrenuto niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente. Podsjetio je i da su vraćena oduzeta i poboljšana postojeća materijalna prava pripadnika HV-a, proveden razmještaj dijela postrojbi u Pločama i Varaždinu te nastavljeno dragovoljno vojno osposobljavanje.

Ministarstvo obrane dobilo je prošle godine za svoj rad po prvi put bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju o financijski izvještajima za 2017., pohvalio se ministar te naglasio kako je pitanje obrane i Hrvatske vojske nadstranačko pitanje i da je svim u interesu da imamo jaku i sposobnu vojsku.

Iako je većina zastupnika hvalila povratak vojske u pojedine gradove, Peđa Grbin (SDP) nije sretan zbog povratka HV-a u Pulu . “U ovom trenutku ne postoje razlozi za stacioniranje pojedinih jedinici u Puli jer smatram da u tom dijelu nema ugroza”, kazao je.

“Iako Vas to žulja i nije Vam drago, Hrvatska vojska će doći u Pulu”, poručio mu je ministar Krstičević istaknuvši kako su potporu tome dali i gradonačelnik i župan te da će se vojarna zvati “Hrvatski branitelji Istre”.

Godišnje izvješće o obrani prikaz je aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti, strukture obrambenih resursa i ostvarenja razvojnih projekata i prioriteta.