Vedrana Dujić iz Vinkovaca imala je 17 i pol godina kada se, u lipnju 1991. godine, uključila u obranu Hrvatske od agresije. Danas će ta 43-godišnjakinja reći da ne traži nikakve privilegije, već da se ispravi nepravda i da se djeci ratnicima u zakonu prizna status dragovoljaca Domovinskog rata.

– Bila sam maloljetni branitelj, dragovoljac. Kao djevojka sama sam se javila u 109. vinkovačku brigadu, odnosno u tadašnju mjesnu zajednicu i priključila obrani na vinkovačkom ratištu. S braniteljima sam bila do sredine listopada 1991. Nisam bila u borbenim akcijama, obavljala sam zadaće koje sam, s obzirom na svoju dob, od zapovjednika primala, a bilo je svega i dakako izoženosti pogibelji tih ratnih mjeseci u Vinkovcima. Ali, išlo se srcem – kazuje Dujić za Glas Slavonije.

Ubrzo je zasnovala obitelj, udala se i postala majkom. “U međuvremenu su se mijenjali zakoni, i kada sam pokrenula pitanje svog statusa, više se ništa nije moglo učiniti. Bilo je to negdje 2009. godine. Pokrenula sam potom tužbu glede priznavanja svog statusa, protiv MORH-a, no bilo mi je rečeno da svoj status pravno ne mogu i neću moći riješiti, a sudska rasprava potrajala je samo 10-ak minuta”, kazuje, dodajući kako se nada da će se novim izmjenama u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji riješiti ta nepravda.

– Ja nisam ratni vojni invalid, ja sam radno sposobna i želim raditi. I samo želim svoj status jer to je, držim, nešto što mi nitko ne može oduzeti. To je moralna zadovoljština, da mi se prizna da sam bila dragovoljac Domovinskog rata, kao maloljetnica – kazuje Vedrana Dujić.

Želi dokazati da ima branitelja koji su zdravi i koji mogu i žele raditi, ali za to ne dobivaju priliku. “Svi su nas zaboravili i to mi je jako krivo”, kaže. Vedrana Dujić danas radi u jednoj privatnoj tvrtki, suprug Tadija, koji je također bio hrvatski branitelj i pripadnik 109. vinkovačke brigade, privatni je poduzetnik koji se bori za egzistenciju obitelji.

– Svi znamo kakve su prilike u Hrvatskoj. Naša djeca, Ana (23), koja je završila fakultet, i Filip (18) sa završenom srednjom školom, bez posla su – dodaje, navodeći kako ni njezin suprug nikada nije tražio nikakve povlastice zato što je bio hrvatski branitelj.

U Vukovaru je Vedrana Dujić u utorak bila među sudionicima okruglog stola koji je, pod nazivom “Djeca vojnici u oružanim sukobima“, organizirala Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske.

– Cilj je upozoriti na probleme maloljetnih sudionika oužanih sukoba – kazao je predstavnik spomenute udruge Damir Besednik, iznoseći podatak kako je Republiku Hrvatsku od agresije branilo 3500 maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata.

– Grad Vukovar su prema službenim podacima branila 94 maloljetna branitelja, od kojih je velik broj poginuo u ratu, ali i preminuo u miru od posljedica rata. I najmlađa žrtva Ovčare je maloljetni branitelj Vukovara, 16-godišnji Igor Kačić. Moramo upozoriti na propuste nadležnih institucija. Smatramo da je nanesena šteta jer smo u pet navrata tražili da jedna populacija poput nas uđe u zakon, i tražimo samo moralnu zadovoljštinu, a to je status dragovoljaca – kazao je Besednik, također maloljetni branitelj iz Vukovarsko-srijemske županije.

I Stjepan Ribić iz UMDDRH-a Osječko-baranjske županije bio je maloljetan u vrijeme Domovinskog rata. “S 14 godina sam pristupio u odrede Narodne zaštite i bio oružar, u obrani domovine. Pitanja nas maloljetnih branitelja još nisu potpuno riješena, ali smo uvjereni da će se s novom Vladom koja ide u izmjene braniteljskog zakona stvari promijeniti i da će nas uvrstiti u zakon i voditi brigu i o nama. Postoji više problema, od ostvarivanja statusa do dokumentacije glede sudjelovanja u Domovinskom ratu”, zaključio je Ribić za Glas Slavonije. .