Medved: Važno jedinstvo hrvatskog naroda u Domovinskom ratu

1000

Na svečanosti u povodu 25 godina od mirnog preuzimanja Vojarne u Koprivnici, u petak je na  Florijanskom trgu otkriven spomenika Hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, a ministar branitelja umirovljeni general Tomo Medved podsjetio je na jedinstvo hrvatskog naroda u vrijeme Domovinskog rata, istaknuvši njegovu važnost.

Spomenik Hrvatskoj slobodi izradio je akademski kipar Alem Korkut.

Ministar branitelja Medved, podsjetivši na jedinstvo hrvatskog naroda u vrijeme Domovinskog rata  izrazio je žaljenje što je danas hrvatsko društvo razjedinjeno po mnogo osnova.

– Domovinski rat bio je primjer jedinstva, primjer kako se brani domovina. Veliki broj najboljih hrvatskih sinova dao je svoje živote za slobodnu Republiku Hrvatsku i zato im danas iskazujemo zahvalnost, slavimo ih. Od njih želimo učiti kako ostvariti potpunu slobodu za sebe, svoju obitelj i svoju hrvatsku domovinu – istaknuo je ministar Medved.

Hrvatski branitelji su temelj domovine i izvor iz kojeg je nastala slobodna hrvatska država, dodao je.

– Ovaj je spomenik podignut u zahvalu na sve poginule hrvatske branitelje te u zahvalu svima koji su bili spremni na nesebičan način podnijeti žrtvu za svoj narod i svoju domovinu – rekao je ministara branitelja.

Izaslanik predsjednice Republike, general-pukovnik  Mladen Markač, podsjetio je na važne događaje u vrijeme Domovinskog rata, naglasivši da je put bio težak, no da je hrvatski narod imao jasan cilj i želju – stvaranje neovisne Republike Hrvatske.

– Tada smo čitavom svijetu pokazali da imamo jasan cilj, jasnu želju za stvaranjem svoje i neovisne države. Naravno, put je bio težak, ali smo pobijedili, pobijedili smo oružjem – rekao je general Markača. Podsjetio je kako je Republika Hrvatska i pred Međunarodnim sudom u Haagu dokazala da je vodila obrambeni, častan i oslobodilački Domovinski rat.

Svečanost u Koprivnici počela je mimohodom pripadnika ratnih postrojba Hrvatske vojske, policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše Vojarne  do spomenika Hrvatskoj slobodi.

(Visited 1 times, 1 visits today)