Ministar Krstičević s ministricom Trentom u Rimu

Ministar Krstičević sastatao se s ministricom obrane Elisabettom Trenta, s kojom je razgovarao o temama od zajedničkog interesa Hrvatske i Italije u području obrane i sigurnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Rimu s ministricom obrane Talijanske Republike Elisabettom Trentom, u sklopu službenog posjeta Talijanskoj Republici.Ovo je prvi službeni posjet hrvatskog ministra obrane talijanskom Ministarstvu obrane nakon 15 godina.
Prilikom sastanka u Rimu, ministar Krstičević i ministrica Trenta izrazili su zadovoljstvo uzlaznim trendom obrambene suradnje koja se u bilateralnom smislu ponajviše očituje u tradicionalnoj suradnji ratnih mornarica. Hrvatske i talijanske mornaričke snage i trenutno zajedno sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi Adrion 2019 Livex.

S ciljem daljnjeg jačanja bilateralne obrambene suradnje, ministri su najavili skoro potpisivanje novog Sporazuma o suradnji na području obrane.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom istaknuvši kako su Hrvatska i Italija susjedne, jadranske zemlje koje dijele zajedničke interese. Kao članice Europske unije zajedno sudjelujemo u četiri PESCO projekta i zajedno smo u europskim snagama za gašenje požara. Hrvatske protupožarne snage 2017. godine pomogle su Italiji u gašenju požara na području Genove s dva Canadaira.

 

Dugogodišnje partnerstvo i visoka razina povjerenja potvrdili su se i zajedničkim upućivanjem snaga u operaciju UNIFIL u Libanonu tijekom 2018. i 2019. godine gdje su pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali u sastavu talijanskog kontingenta.

Talijanska ministrica Trenta također je izrazila zadovoljstvo zajedničkim sastankom istaknuvši kako Hrvatska i Italija imaju mnogo toga zajedničkog. Izrazila je i spremnost za unaprjeđenjem daljnje zajedničke suradnje.

Ministar Krstičević i ministrica Trenta složili su se kako postoji mnogo potencijala za unaprjeđenje obrambene suradnje, posebno u području obrambenih industrija. “Hrvatska ima kvalitetnu obrambenu industriju, a talijanski vojnici imali su se prilike uvjeriti u iznimnu kvalitetu i funkcionalnost hrvatske kacige”, istaknuo je tom prigodom ministar Krstičević.

Također, ministri su razmijenili mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi te je ministar Krstičević još jednom potvrdio predanost politici proširenja EU i NATO-a u jugoistočnoj Europi kao i spremnost u pružanju daljnje potpore državama aspiranticama.

U sklopu službenog posjeta Talijanskoj Republici, izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno ministrom Krstičevićem posjetilo je Vatikan i susrelo se sa Svetim Ocem.

Također, u nastavku posjeta, izaslanstvo Ministarstva obrane posjetit će i Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima u Rimu.

(Visited 1 times, 1 visits today)