MINISTARSTVO: “Medved nije želio prijetiti novinaru”

Zagreb, 27.09.2017. - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. Na fotografiji ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved priopćio je u nedjelju da ni na koji način nije želio prijetiti novinaru Index.hr Vojislavu Mazzoccu, te je odbacujući takve interpretacije naveo da mu je žao što je njegov razgovor s novinarom tako doživljen.

Index je objavio da je Medved u nedjelju oko 14,45 sati nazvao novinara i prijetio mu niti 24 sata od objave Mazzoccove priče „o uhljebljivanju ministrova sina u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani dobila posao zaštite Ministarstva branitelja”.

Ministarstvo branitelja priopćilo je u nedjelju navečer da ministar hrvatskih branitelja u svojoj reakciji na članak objavljen na portalu Index.hr ni na koji način nije želio prijetiti novinaru Mazzoccu i s punom odgovornošću odbacuje takve interpretacije.

„Žao mu je da je razgovor tako doživljen i prenesen jer mu je jedina namjera bila reći da je u svakom trenutku spreman raspravljati o svojem radu za hrvatske branitelje i radu samog Ministarstva hrvatskih branitelja”, stoji u priopćenju.

Ministar smatra neprimjerenim da se članove njegove obitelji proziva na temelju insinuacija koje je dan ranije odbacio jer i oni imaju pravo na rad u Hrvatskoj kao i svi građani u skladu sa zakonima.

„Slobodno novinarstvo jedna je od vrijednosti za koju su se hrvatski branitelji borili u Domovinskom ratu i ministar Medved bi bio zadnji koji bi ugrožavao i žao mu je što je njegov razgovor s novinarom portala Index.hr tako doživljen”, priopćilo je Ministarstvo.

Zbog tog slučaja reagirali su SDP i Građansko-liberalni savez (GLAS), zahtijevajući ostavku ministra Medveda.

“Sloboda novinarstva jedna je od temeljnih vrijednosti demokracije i standard koji je Hrvatska davno dostigla. Zabrinjavajuće je da ministar branitelja bez ikakve zadrške zove novinare i upućuje prijetnje. Strašno je da to očito radi jer zna da neće snositi nikakve političke posljedice. Očekujemo da ministar Medved da ostavku ili bude smijenjen u što kraćem roku”, priopćio je SDP.

GLAS je ocijenio da takvo ponašanje ministra pokazuje pravo lice HDZ-a koji svojim postupcima ozbiljno korača u prošlo stoljeće, točnije u 1990. te se služi najbrutalnijim nasrtajima na slobodu medija u Hrvatskoj. GLAS pritom napominje da se Hrvatska u redovitom godišnjem izvješću Reportera bez granica nalazi na katastrofalnom 69. mjestu iza Surinama, Samoe, Gane, Burkine Faso, Madagaskara i BiH, a što je poražavajući rejting za jednu članicu Europske unije.

„Nakon nastavka djelovanja po obrascu ortačkog kapitalizma, kao i raznih korupcijskih afera pa i ove afere zapošljavanja ministrovog sina, HDZ se vratio još jednoj staroj, ‘dobroj’0 navici i oprobanoj metodi prijetnje novinarima koji otkrivaju HDZ-ove afere”, priopćio je GLAS.

Ne podnese li ministar ostavku, GLAS će od premijera tražiti da ga razriješi ili će u saborsku proceduru uputiti prijedlog za izglasavanje mu nepovjerenja. Iz te stranke poručuju kako ne žele „da nam se zemlja polako, ali sigurno, pretvara u autoritarni režim tzv. neliberalne demokracije u kojoj se guše temeljna ljudska i građanska prava, prava manjina i medijske slobode”.

Novinar Indexa je slučaj prijavio zagrebačkoj policiji.

HINA

(Visited 1 times, 1 visits today)