MISLIO JE DA SMO ZABORAVILI: Policija na granici uhvatila srpskog ratnog zločinca

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim Duškom Gaćešom, državljaninom Srbije i Hrvatske, s prebivalištem u Zemunu, zbog sumnje na ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Gaćeša je, prema informacijama iz policije, uhićen na graničnom prijelazu Bajakovo u nedjelju ujutro kada je krenuo u posjet rodbini u mjesto Dobropoljce na području Benkovca, javlja zadarski.slobodnadalmacija.hr.

Sumnjiči se za ratni zločin iz 1993. godine, i to temeljem posebnog izvješća zadarske Policijske uprave. Tereti ga se da je kao pripadnik paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine 6. veljače 1993. godine po prethodnom dogovoru s nekoliko pripadnika iste postrojbe, te pripadnikom Službe državne bezbednosti RSK došao ispred obiteljske kuće 83-godišnjeg Ante Ivankovića u selu Dobropoljci. Tamo su ga likvidirali s više hitaca iz vatrenog oružja.

Nakon dovršenog istraživanja Gaćeša je uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva priveden sucu istrage Županijskog suda u Splitu koji mu je odredio pritvor.

Informaciju o Gaćešinom uhićenju informacijsko-dokumentacijski centar “Veritas” iz Beograda objavio je odmah nakon uhićenja prije tri dana. Navode kako Gaćešini rođaci, koji su bili svjedoci uhićenja, tvrde da je on bio upoznat s optužbama o umiješanosti u ubojstvo susjeda Hrvata početkom devedesetih godina, ali da im nije pridavao nikakav značaj, jer je u vrijeme tog događaja navodno bio na studiju u Banjoj Luci.

U priopćenju se ističe i da se Duško Gaćeša nije nalazio na popisu osumnjičenih, osuđenih i optuženih Državnog tužiteljstva Hrvatske na kojem je bilo 1577 imena, jer protiv njega navodno još službeno nije ni otvorena istraga.
Prema informacijama koje je “Veritas” dobio od osumnjičenikovih rođaka, oni su iz Srbije privatnim automobilom krenuli u rodno mjesto Dobropoljce kod Benkovca. Gaćeša je do 1995. godine živio u Dobropoljcima, odakle je s majkom i bratom, pred “Olujom”, otišao u Srbiju, u Zemun Polje.

Posjeduje i hrvatsko i srpsko državljanstvo i do sada je, prema navodima “Veritasa”, više puta putovao u nekoliko europskih zemalja, a u nedjelju je prvi put krenuo u Hrvatsku posjetiti očev grob.

Direktor nevladine organizacije Veritas, u Hrvatskoj dobro poznati Savo Štrbac, ustvrdio je da “počinje ljetna sezona uhićivanja” te da će, kao i prošlih godina, biti još uhićenja po hrvatskim tjeralicama, zbog čega bi pobunjeni Srbi iz bivše tzv. Krajine i pripadnici bivše JNA “morali biti oprezniji pri biranju ljetnih odredišta”, javlja Večernji list.