Most: Što su radili DORH, HNB, Hanfa, HBOR i Porezna uprava?

S Ivicom Todorićem će se baviti DORH, ali nas interesira gdje je odgovornost ključnih institucija, pitaju se iz Mosta.

Most nezavisnih lista prozvao je danas pet ključnih institucija – DORH, HNB, Hanfu, HBOR i Poreznu upravu zbog “nečinjenja, nerada i neodgovornosti” u vezi Agrokora.

“S Ivicom Todorićem će se baviti DORH, ali nas interesira gdje je odgovornost ključnih institucija, zbog čijeg nečinjenja, nerada i nedogovornosti smo danas tu gdje jesmo”, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru. Njegov stranački kolega Miro Bulj podsjetio je kako je još 21. travnja podnio kaznenu prijavu protiv HNB-a i Hanfe.
“Pitam Cvitana i Državno odvjetništvo što je poduzeto po pitanju tih prijava. Kada će javno kazati što je poduzeto i je li se išta poduzima. Kada će biti privedeni pravdi oni koji su dozvolili da se gospodarski sustav raspada, ne zbog jedne osobe, već i zbog sustava i nerada DORH-a”, pita Bulj. “Ako je guverner HNB-a tvrdio da su naše banke bile previše izložene sustavu Agrokora, što je poduzeo ako je primijetio da se sustav Agrokora i dalje nastavlja zaduživati i svoje obveze izvršava iz takvih sredstava.
Što se poduzelo oko ublažavanja njihove izloženosti općenito prema svima koji financijski mogu pomagati sustav”, rekao je Mostov zastupnik Tomislav Panenić. Ako je prema zakonu HNB trebao informirati Hanfu da je sustav Agrokora previše izložen prema bankama, što je Hanfa učinila ako se utvrdio povećan intenzitet razvoja zaduživanja putem faktoringa, putem mjenica koje su tvrtke iz sustava Agrokora prodavale tako, dodaje Panenić.
Nikola Grmoja pitao je pak HBOR jesu li poštivani svi kriteriji za odobrenje kredita unatoč izrazito negativnoj procjeni poslovanja kompanije, te bi li HBOR odobrio još jedan kredit da Božo Petrov nije rekao – dosta. Petrov je pak uputio pitanje Uredu za velike porezne obveznike – zašto taj ured nije postupao u skladu s dužnostima, a ministar financija je govorio da kontinuirano obavljaju nadzor.
Most nezavisnih lista zahtjeva odgovore od DORH-a, HNB-a, HABOR-a, Hanfe i Porezne uprave jer, kako su poručili, Hrvatska zaslužuje istinu i priliku za novi početak. Sve te institucije djeluju u okviru Vijeća za financijsku stabilnost, pa se postavlja pitanje kako onda Vijeće radi. “Razumijem da je Agrokor Todorićeva tvrtka, ali zar su i sve ključne institucije u Hrvatskoj Todorićeve tvrtke? Jesu li svi dosadašnji ministri i ljudi na čelu institucija bili Todorićevi menadžeri”, upitao je Petrov.

6 KOMENTARA

  1. Ajde ne jedite govna burek vam je 11 kn….. Delate se grbavi a svi ste iati u potounosti. Upravo vi “posteni” mostovci ste imali za vrijeme Tomislava Karamarka sva bitna miniatarstva u svojim rukama i kaj ste napravili?! Kurac na batinini veliko NIKAJ!!!!! Vi ste se brinuli kako lazno popljuvat Karamarka jer ispostavilo se da sve kaj ste iznosili je obicna laz samo da ga uklonite sa politicke scene i stopirate LUSTRACIJU i sve ostalo na kaj se sada pozovate i kao niste nikaj znali aj fino sterajte se avi u tri kraane picke materine!!!!!!! 😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠

KOMENTIRAJTE

Upišite komentar!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime