Ako se Mesić doista kandidira za predsjednika države, kao što je tu mogućnost u svom vicmaherskom stilu najavio nedavno u medijima, onda bi on, vrlo vjerojatno, funkciju bivšeg doživotnog predsjednika mogao zamijeniti s funkcijom novog starog predsjednika RH. Jer u srazu s aktualnom predsjednicom, Kolindom Grabar Kitarović, koja već mjesecima, a i dulje, vodi besplodni rat s Vladom Andreja Plenkovića, Mesićeve šanse postaju tim veće. Pojedini analitičari smatraju da bi Kolinda u tom okršaju prošla kao Jadranka Kosor 2005. godine, kada ju je Mesić u utrci za Pantovčak – potukao do nogu

Izgleda da bi Stjepan Mesić, nakon narednih predsjedničkih izbora, koji bi se trebali održati krajem 2019. godine, mogao ostati bez titule bivšeg doživotnog predsjednika RH. Naime, ako se Mesić kandidira za predsjednika države, kao što je tu mogućnost u svom vicmaherskom stilu najavio nedavno u medijima, onda bi on, vrlo vjerojatno, funkciju bivšeg doživotnog predsjednika mogao zamijeniti s funkcijom novog starog predsjednika RH. Jer, u srazu s aktualnom predsjednicom,  Kolindom Grabar Kitarović, koja već mjesecima, a i dulje, vodi besplodni rat s Vladom Andreja Plenkovića, Mesićeve šanse postaju tim veće.

Pojedini analitičari smatraju da bi Kolinda, ukoliko se Mesić doista kandidira, prošla kao Jadranka Kosor 2005. godine, kada ju je Mesić potukao do nogu. A da bivši hrvatski predsjednik doista ozbiljno razmišlja o svojoj kandidaturi, dalo se naslutiti i iz njegova odgovora na pitanje u RTL Direktu – tko bi bio dobar protukandidat Kolindi? „Više se njih spominje. Spominju čak i mene. Ja mogu, u stvari, biti protukandidat jer je došlo do promjene Ustava u mom mandatu. Moram razmisliti, bih li se prihvatio toga, ali ne razmišljam o tome baš ozbiljno. No, vidio sam jednog premijera koji je izabran s 92 godine u Maleziji“, rekao je Mesić.

Bolji poznavatelji bivšeg predsjednika RH, smatraju da se iza  njegova  šeretskog pristupa mogućoj kandidaturi, zapravo krije ozbiljna namjera, jer je Mesić dobro procijenio da bi, u situaciji kada HDZ i SDP, za sada, nemaju nekog ozbiljnijeg kandidata za Pantovčak, njegova kandidatura mogla biti idealna i za jednu i za drugu stranku. Osim toga, Mesić je svjestan činjenice da mu je aktualna predsjednica RH,  na neki način politički dužnik, jer je upravo Mesić spriječio HDZ i Ivu Sanadera da potpuno marginaliziraju Kolindu Grabar Kitarović, nakon parlamentarnih izbora 2007. godine.

Podsjetimo, Mesić se 2008. godine najizravnije zauzeo za Kolindu Grabar-Kitarović i iskoristio svoje predsjedničke ovlasti kako bi spriječio tadašnje HDZ-ovo vodstvo  da je posve politički marginalizira. Ona je 2008. postala hrvatska veleposlanica u SAD-u preko kvote veleposlanika koje je izabrao Mesić, a ne tadašnji premijer i njen stranački šef Ivo Sanader.

Kako je Mesić obranio Kolindu od Sanadera

“Očekivao sam da će biti promovirana u karijeri i stranci i ne znam zbog kojih odnosa unutar HDZ-a ju je Sanader poslao na listu HDZ-a u Rijeku, da izgubi izbore. Poruka je bila jasna. Nisi ispunila zadatak i s politikom se moraš pozdraviti. Smatrao sam da je štetno da ne iskoristimo njezin kapacitet, pa sam ju predložio za ambasadoricu u SAD-u’“, izjavio je Mesić prisjećajući se tih vremena,  zamoljen da govori o karijeri Kolinde Grabar-Kitarović.

A tada su mediji naveliko pisali da je  Kolinda Grabar-Kitarović u to  vrijeme bila na udaru Biance Matković, tadašnje miljenice premijera Sanadera. Bianca Matković, gotovo se neprestano Sanaderu žalila na Kolindu Grabar-Kitarović, pa je on, po svemu sudeći, baš zbog toga odlučio da ju neće imenovati za ministricu vanjskih poslova u drugom mandatu. Izvori bliski Ministarstvu vanjskih poslova, tada su za Nacional ispričali, da ni to nije bilo dovoljno Bianci Matković, te je ona, navodno, čak predlagala da Kolinda Grabar-Kitarović ne dobije nikakvu značajnu funkciju unutar Ministarstva vanjskih poslova. Htjela je da se vrati na mjesto šefice županijskog HDZ-a u Rijeci.

Drugim riječima, Kolindi Grabar-Kitarović, se u Rijeci  – desetljetnoj političkoj utvrdi SDP-a – smiješila temeljita politička marginalizacija. To je spriječio Mesić. Iako Sanader to nije htio ni čuti, Mesić je Kolindu Grabar-Kitarović u svojoj kvoti predložio za hrvatsku veleposlanicu u SAD-u. Mesić je tada inzistirao da ona u SAD-u, na veleposlaničkoj funkciji zamijeni Nevena Juricu. Može se tvrditi, pisali su tada mediji, da se upravo zbog Jurice, Kolinda Grabar-Kitarović našla usred pravog rata između Sanadera i Mesića. Taj je rat kulminirao svega nekoliko mjeseci nakon što je ona preuzela funkciju veleposlanice u SAD-u.

Sukob je tada najotvorenije potpirivao upravo Jurica, koji je mjesecima optuživao Kolindu Grabar-Kitarović da je iz sefa u veleposlanstvu u Washingtonu otuđila dokumente koji ga kompromitiraju i dostavila ih Mesiću. Drugim riječima, to je, prema Jurici, bio dokaz da se ona priklonila Mesiću, okrenula leđa Sanaderu i izdala HDZ. Za Juricu je to bilo dovoljno, da od Sanadera zatraži njenu smjenu.

Pismo zahvale

No, Mesić   nije dao Kolindu, zbog čega mu je ona ostala do kraja zahvalna. Potvrdu te zahvalnosti moglo se iščitati i iz njezine ljubazne političke geste nakon što je postala predsjednicom RH, 2015. godine. Naime, Kolinda Grabar-Kitarović  je Mesiću poslala pismo zahvale na čestitki koju joj je on uputio nakon što je pobijedila na predsjedničkim izborima. Nije to jedino takvo pismo zahvale koje je predsjednica poslala, ali se po tonu kojim je napisano, razlikovalo od drugih, konstatirali su tada neki mediji.

Upućeni politički izvori su tada tvrdili da to pismo nije nastalo tek kao kurtoazni odgovor i posljedica diplomatske uljudnosti, kao u relativno čestim situacijama kada takve pismene odgovore zna pisati niže rangirano protokolarno osoblje. Tvrdilo  se da je pismo, po svemu sudeći, izravno napisala upravo Grabar Kitarović i da ono posredno pokazuje kako hrvatska predsjednica iznimno poštuje Mesića i cijeni ono što je učinio za njenu političku karijeru. Iako je pismo relativno kratkog sadržaja, tvrdilo se da mu se, među ostalim, zahvalila i zato što je za nju puno učinio, osobito zato što ju je kao tadašnji predsjednik države podržavao i s njom korektno surađivao dok je bila hrvatska veleposlanica u SAD-u.

A na početku njezine kampanje za predsjednika RH, Mesić je  izjavljivao  da zamjera Kolindi Grabar-Kitarović što je zadržala radno mjesto u NATO-u, iako se kandidirala za predsjednicu Republike, te je rekao  i da se ona u NATO-u nije dovoljno angažirala za hrvatske interese, a posebno su ga zasmetale njene najave da namjerava rehabilitirati generale koje je on smijenio zbog političkog angažmana.

Mesić je tada izjavio i da zbog tih i nekih drugih njenih izjava, ona  ne može obnašati predsjedničku dužnost. Međutim, Mesić je izjavio i to, da u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović kao osobu, nema nikakvih rezervi. Ali je rekao i da se boji onih koji stoje iza nje. Ali nakon njezine tople zahvale,  nakon što je postala predsjednica države, mnogima se učinilo da Mesićeve  kritičke izjave  za vrijeme njezine kampanje nisu ostavile značajnijeg traga u njihovim međusobnim odnosima.

Predsjedničine turneje po državi kao leteći cirkus

E, drugo je pitanje, što će se dogoditi s njihovim odnosima ukoliko se Mesić kandidira za predsjednika RH… Po svemu sudeći, ti odnosi će se sigurno poremetiti, a sudeći po prvim Mesićevim izjavama o aktualnoj predsjednici, eventualna kampanja neće biti nimalo ugodna. Naime, komentirajući njezin dosadašnji rad, Mesić se nije upuštao u dublje analize, ali ipak nije propustio reći kako ne zna, radi li  itko u svijetu turneje po državi, kao što ih radi aktualna predsjednica. „Sistem da se ured izmješta, to je novum u zakonu“, kazao je Mesić.

Također je komentirao i sukob premijera i predsjednice, te konstatirao da se referendumom  želi ukloniti Plenkovića, jer, prema njegovom mišljenju, premijer je  postao  smetnja ultrakonzervativnim snagama! „Upravo zato što Ustav točno definira odnose, nema ni jednog razloga za ovo prepucavanje do kojih je došlo. Više se ovdje radi o osobnim interesima i pozicioniranju. Predsjednica radi na svojoj promociji da bi osvojila drugi mandat“, ustvrdio je Mesić i jasno dao do znanja da u srazu između Kolinde i Plenkovića, njegove simpatije idu na stranu aktualnog premijera. Pogotovo nakon odgovora na pitanje, je li on lupao šakom o stol, kao što je to često izjavljivala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

„Toga se ne sjećam, ali nije bilo potrebe. Mogu reći da sam sa svim premijerima dobro surađivao. I s Kosor, s Račanom i sa Sanaderom. Poštivali smo što nam Ustav daje – i prava i obaveze“, rekao je Mesić. Iz ovih njegovih izjava jasno je kao dan da bi Mesić mogao dobro pomrsiti račune aktualnoj predsjednici, ako se kandidira za predsjednika RH.

Stoga i ne čudi što je Mesić postao nova noćna mora Kolinde Grabar Kitarović, piše 7dnevno.hr.

228 KOMENTARI

 1. KADA JE MOGAO DVA PUTA BITI I NISTA MU NISU MOGLI HRV. DOMOLJUBI,MOGAO BI BITI I TRECI PUTA,JER U HRV. NEMA SLOGE KAO 90-TIH.HRVATI=HRVATICE RADIJE BIRAJU TUDJINU A NE PROSVJEDE=ULICU,JUGOUDBASI SU RAZBILI I UVUKLI SE U SVE HRV. STRANKE I DRMAJU SA NESLOZNIM=ZBUNJENIM=ZASTRASENIM HRV. NARODOM!!!!

 2. dajte sa brkovima iznad očiju i svemu što je radio ustaša gubio čekove a partizan poreznoj kaže da mu je frend dva miliona kuna dao ili što več.baš on ima prijatelje.radi takvog čovjeka uz spoznaju da naši branitelji koje su u ratuu svi hvalili sad bez zraka trule u zatvoru a on se pravi kao glup i nema veze što je slavio ustaše.uz priču Hribarovu i sve o havcu bi trebalo izdajnike staviti u jedan film.nek se zove “nisam lagao ni krao,greške u proceduri” tragikomediju o stipi uz priče koje on kaže da je pričao polupismenoj dijaspori i slučajno govorio istinu o Artukovičevom svjedočenju i Jasenovcu koju sad smatra da što to ima veze.izmiksati njegove antifašističke govore poslije rata i ove kontra kroz rat.A HAAG I NJEGOVO DILANJE SVEGA KODA MU JE PRESJEDNIČKO MJESTO PIJACA/TRŽNICA PA SVE DAJE SAMO DA PRODAJE.Ako mogu britanci tj.englezi snimati kroz crnu guju pitku parodiju jer kod nas je parodija frljičeva nakaznost.to što on radi zaslužuje doživotnu zabranu rada.stvarno je teško uzeti crkvene djelove života jer to je “pase” i ostale likove koje narod kao večina poštuje za razliku od političara lažova i spojiti Krista na raspelu i pornografiju ekstremnu da se večini ljudi gadi i bez poruke koju taj tzv umjetnik šalje.normalne novinare pod otkazom drže svaka 3 mjeseca a ove moralne spodobe u životu uzimaju novce za 6godina u jednoj koju invalidi i umirovljeni branitelji dobiju.jer Mesiću koji stvarno nema smisla pola miliona za prostor je sitniš.Hribar se nakrao i Ježić malo manje ali nesmiju novinari pitati te ljude niti ih spominju.a pupi isisava sve normalno u državi jer on sa mozgom živi u Jugoslaviji kad su oni bili glavni i to traži i dobiva dobar dio uz ruganje kroz novine koje za to nisu ni dobile sredstva ili je kultura srba ruganje i ništa drugo.neke ljude bi po starom trebalo prognati u Sibir jer se u mnogočemu i sami vezuju uz drugi rat i milione žrtava ustaškog režima ali bez dokaza.

 3. Moze, samo ako se povrati njegova drzava Yu velika srbija onda bi on bija njihov el prezidente, a to ce se dogoditi na sveto nigdarjevo haaa, Moze samo mliti po portalima a vi nebi trebali stavljati ovu sliku nakaznjaka da je moramo gledati tog idiota .

 4. Posaljite tog idiota u Australiju po cekove, a nece se sigurno vise vratiti natrag Ima u Australiji dosta Krokodila koji ga progutaju u jednom zalogaju haaa a znamo dobro sto su Hrvati Australije, Niste zaboravili kako su Milojka, Milanovica i Kotromanovica docekali Svuda su im vrata bila zatvorena u Hrvatskim zajednicam,

  • NEMA TU BOGA ODAVNO.TO JE SJEVERNOKORESKI ĐIR,TITO I VRAŽJA POSLA.MOŽE BITI JEDINI SVOJE ŠUPE AKO MU ŽENA DOZVOLI JER TAKVI LIKOVI ŽENI NE SMIJU NI RIJEČ REČI NEGO SAMO LOVU DAT.SLOBU JE SRCE ZBOG ŽENE I UBILO.KAD GOD BI MU BILA U POSJETI ON BI OSTA NERVOZAN UZ KO ZNA KOLIKI TLAK.NIJE GOTOVINA GLUP JER JE BIA 3 MISECA DO NJEGA I SKUŽIA JE KO JE GLAVNI U MILOŠEVIĆA.ZATO MU JE I POSLA SAUČEŠČE JER ŽENE MOGU OD TAKVIH KO SLOBO NAPRAVITI VELIKE VOĐE A ONA IZ SJENE GA KO U IGRICI NAVODI.

 5. Iskreno se nadam da po Ustavu RH on nemoze vise biti predjsjednikom Hrvatske jer mi kao narod smo hrpa blesavaca bez pameti i vjerojatno bi opet dosao na tu poziciju nekim cudom.Ili nam prodaju maglu da su ljudi glasali za njega pa krivotvore glasanja (cemu se ne bi cudila) ili ljudi su stvarno glasali sto takodjer me ne bi zacudilo. Jer ako smo glasali za Racana koji je prije Domovinskog rata razoruzao Hrvate i predao svo oruzje Yugo armiji i postavili za premijera Vlade RH onda izabrati Mesica ponovo i nije najgore sto blesavi narod Hrvatski moze uciniti. Samo nam Dragi Bog moze pomoci u opcoj situacije RH. Imamo strucnjake u RH koji su dokazano hrpa korumpiranih i uhljebljenih spodoba koji cekaju placu na kraju mjeseca i da im netko nesto ubaci u kovertu da bi se uopce pokrenili….uzas!

 6. “Oca Stjepana Mesića toljagama su umlatili orahovački seljaci zbog denunciranja i suradnje sa jugoslavenskim žandarima, a kako je porodica slovila kao simpatizeri i jataci komunista, početkom drugog svjetskog rata maloga je Stipicu nasljedila Našičko-Orahovačka brigada koja je vodila skrb o njemu cijeli rat, te nakon rata preživjeli partizani i drugovi komunisti skrbili su i izdržavali Stjepana do završetka školovanja. Nakon diplomiranja na pravnom fakultetu kao dijete “palog borca” bio je postavljen na mjestu predsjednika Općine Orahovica u kotaru Našice i tamo je mešetario općinskim novcima i bio uhvaćen u makinacijama od strane jednog provjerenog partizana – općinskog delegata. Na samoj sjednici općinske skupštine bio je čak nokautiran od istog prvoborca, da bi drug Stjepan potom završio u Staroj Gradišci na preodgoju, a drug partizan nositelj partizanske spomenice 41. u lugarskoj kući Jankovac kao lugar do umirovljenja. Vrijeme boravka u zatvoru drug Stipe je prodao kao robijanje za Hrvatsku i iskamčio status uglednog političkog zatvorenika i prolječara. cigo, neka mi oproste romi.

  • Prijatelju nepodrzavaju njega Hrvati nego Jugoslovensko Komnisticki Izdajnici i mrzitelji svega sto je Hrvatsko osim Kune koju dobivaju od Hrvatske Drzave. Zalosno ali istinito to je njima nasa Drzava dala.

 7. Čemu se možemo čuditi,PA I HVO GENERALI POSLUŠNI UDBI I ZA KUNE SPREMNI nisu ni zucnuli protiv ovog SRBOKOMUNISTE JUGOSLOVENSTVA,pa nije onda nikakvo čudo da je OBIČNO HRVATSKO BRANITELJSTVO BILO IZDANO 1995 I DA JE JOŠ ONDAK HRVATSKA PALA POD PETOKRAKU BANDE HDZ-SDP!

 8. Odkud vam to dozivotni???? On ako pobjedi hrvati ce biti velika manjina. On je medju najvecim ( rusiteljima Hrvatske) ono mu je bila farsa kao jugoslavenski posljedni, jer nema nikakve vojne , matematicke n fizicke pozitivne naznake da bi Hrvatska mogla izhoditi pobjedu.zato je djubre bilo blizu Dr Tudjmana da bi ga on prvi mogao hapsit .i sa njim poslije u beogradu se sprdat to je bio njegov pl.

 9. Austrijanci mu stiscu kcer od kudjoj 12 miliona eura u Austrijskoj banci da to nisu kojim slucajem AUSTRALSKI CEKOVI KOJE JE DOBIO OD HRVATA ZA OBRANU DOMOVINE A ON IH NAVODNO IZGUBIO VELEIZDAJNIK

Komentiraj

Please enter your comment!

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Please enter your name here