Na današnji dan 1992. godine u Posuškom Gracu pripadnici novoustrojene pukovnije “Ante Bruno Bušić” položili su svečanu prisegu. Taj događaj označio je začetak prve profesionalne postrojbe HVO-a kojom je prvih par mjeseci zapovijedao Anđelko Đerek nakon čega ga je na toj dužnosti zamijenio Slaven Grubišić. Pukovnija je imala četiri bojne – posušku “Vitez Damir Martić”, širokobriješku “Ivica Jelčić Čarls”, livanjsku “Ferdo Sučić” i uskopaljsku “Zvonko Krajina”, a jačanjem borbi u srednjoj Bosni, donesena je odluka o osnutku bojne u Žepču, koja je nosila naziv “Andrija Tadić”.

Svaka bojna nosila je naziv po poginulom pripadniku postrojbe. Obuka i tereni smjenjivali su se u kontinuitetu; livanjsko bojište, mostarsko, središnja Bosna, Jajce, Zavidovići i okolica Žepča. Čitava 1992. godina protekla je u napadnim operacijama, koje su “Bušići”, kako ih je hrvatski narod nazvao i prepoznavao, odrađivali visokoprofesionalno i uspješno. U listopadu 1992. zapovjedništvo preuzima Antun Luburić, a 1993. izbijanjem rata između Hrvata i Muslimana “Bušići” su opet u prvom redu. Unatoč tome što je prema zapovijedi o osnivanju “Bušića” planirano brojno stanje od 1200 ljudi, pukovnija nikada nije imala više od 600 pripadnika.

Pomoćnik načelnika za profesionalnu vojsku skrenuo je na to pažnju Glavnom stožeru HVO-a, gdje piše : „Pukovnija Ante Bruno Bušić je od 20. lipnja do 20. srpnja imala 17 mrtvih i 46 ranjenih pripadnika, što je za sastav koji u dvjema operativnim zonama ima ukupno oko 400 ljudi strahovito opterećenje. U dva mjeseca (60 dana) pukovnija je imala 50 dana terena, u kojem je imala četiri akcije s napadnim djelovanjem, dok su se „odmarali” čuvajući crte obrane.” Stupanj premorenosti pripadnika postrojbe ilustrira rečenica pukovnijskog liječnika kako zbog premorenosti organizam vojnika koji je ranjen nije izdržao povredu koja je u normalnim okolnostima bezopasna po život. Pukovnija je 1994. preustrojena u 1. gardijsku brigadu HVO-a “Ante Bruno Bušić”, a zapovjedništvo njome preuzima tada brigadir, a danas general, Željko Glasnović. Brigada sudjeluje u odlučujućim oslobađajućim operacijama hrvatskih snaga – “Cincar”, “Zima 94”, “Ljeto 95”.

Nakon toga sudjeluju i u operacijama “Maestral” te “Južni potez” u kojoj su „Bušići” s drugim postrojbama HV-a i HVO-a izbili na Manjaču, gledajući kao na dlanu Banja Luku no političkim nalogom zaustavljeno je napredovanje hrvatskih snaga. Gubici „Bušića” tijekom rata bili su 106 poginulih i 450 ranjenih bojovnika, a kroz Pukovniju i 1. gardijsku brigadu „Ante Bruno Bušić” prošlo je oko 5000 dragovoljaca.

Izvor: Dogodilo se na današnji dan