Završna svečanost 15. Tečaja obrambene diplomacije održana je 6. lipnja na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. Završetku tečaja nazočili su voditeljica službe u Sektoru za međunarodnu sigurnost i obrambenu

suradnju Ministarstva obrane RH Dunja Bujan, dekan HVU-a brigadir Boženko Đevoić i voditelj tečaja nastavnik međunarodnih odnosa na Katedri strategije brigadir Slobodan Čurčija.

Brigadir Đevoić čestitao je polaznicima na uspješno završenom programu te naglasio svrsishodnost i korisnost tečaja za nastavak karijere svakog časnika koji će se baviti vojnom diplomacijom. U ime svih polaznika zahvalio je na gostoprimstvu i dobroj organizaciji tečaja polaznik iz Bosne i Hercegovine brigadir Nesib Mahmić. Posebno je istaknuo visoku stručnost predavača, a znanje koje su dobili na tečaju bit će im od velike koristi na dužnosti vojnih izaslanika.

Tečaj su, uz četrnaest polaznika iz Ministarstva obrane RH, Glavnog stožera OS-a i Oružanih snaga RH, pohađali i po jedan pripadnik iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Narodne Republike Kine, jedan iz Ukrajine, jedan iz Republike Sjeverne Makedonije te dva polaznika iz Republike Kosova.

Trajao je sedam tjedana i provodio se na engleskom jeziku. Tečaj obrambene diplomacije namijenjen je stručnom osposobljavanju časnika, dočasnika i državnih službenika te stranih polaznika koji rade ili će raditi na mjestima vojnih izaslanika, članova vojnih misija, pripadnika stožera u međunarodnim organizacijama i misijama te djelatnika koji rade na poslovima međunarodne suradnje i protokola. Tečaj se na HVU-u provodi od 1994. godine, a od 2007. godine dobiva međunarodni karakter te ga pohađaju i strani polaznici, a od 2010. godine provodi se na engleskom jeziku.

Tekst: Zdravko Lovašen