Na ISS-u pronađeni mikrobi, astronauti analizirali njihov DNK

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici pronađeni su mikrobi i po prvi puta je njihova DNK analizirana u svemiru.

Umjesto da šalju uzorke na Zemlju, astronauti su po prvi puta uspjeli sekvencionirati DNK u samoj svemirskoj postaji. Bakteriju koju su pronašli na raznim površinama unutar ISS-a su dodatno uzgojili u petrijevim zdjelicama kako bi povećali uzorak i potom analizirali DNK. Vjeruje se kako bakterije potječu od mikrobioma sa kože samih astronauta. Kada su uzorci na koncu poslani na Zemlju, u opremljenijim laboratorijima potvrđeni su rezultati iz svemira, prenosi Space.com.

Iz svemira se vraćaju mutanti

Analiziranje DNK u samoj postaji velik je korak u istraživanju svemira kako bi se odmah mogli proučiti uzorci od eventulnih bolesti astronauta do izvanzemaljskog života.

No laboratorij u svemiru igra i važnu ulogu u zaštiti zemlje. Bestežinsko stanje i pojačano zračenje mutira DNK, a što je živo biće jednostavnije to su moguće i veće promjene. Tako bi bezazlena bakterija koja inače normalno živi na rukama ljudi mogla mutirati u nešto puno opasnije. Primjerice, crv kojeg su poslali u svemir vratio se dvije glave, koje su izrasle svaki put kad su ih odsjekli…

(Visited 1 times, 1 visits today)