Na Mertojaku počela izgradnja nove zgrade za branitelje: “Daljnja zbrinjavanja vjerojatno će se dogoditi na Korešnici”

Nakon dvije godine odugovlačenja i brojnih problema, danas je počela izgradnja stambene zgrade sa 17 stanova za branitelje na Mertojaku, na adresi Prvih hrvatskih branitelja. Ovo je treća ovakva zgrada na ovom području. U planu je i rješavanje problema pristupne ceste, a u tijeku je i ishođenje dokumentacije za taj zahvat.

Ivak Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, kazao je prilikom današnje svečanosti u Splitu da je izuzetno ponosan što će 17 obitelji konačno riješiti ovaj stambeni problem.

– S razine resornog ministarstva, to je kap u moru. Na području Splitsko-dalmatinske županije imamo još 2600 nezbrinutih obitelji ili članova obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja. Ipak, nadam se sinergijom ministarstva, lokalne samouprave da ćemo iznaći rješenja i ubrzati rješavanje ovog problema. U tom pravcu smo poduzeli niz mjera, to je jedna od naših strateških zadaća. Inzistirat ćemo da se ova mjera provede do kraja mandata.

Komentirao je i najavljenu izgradnju novog gradskog kvarta na padinama Mosora, iznad Korešnice, gdje bi dio stanova trebali dobiti branitelji:

– Ne znamo točan broj, moramo vidjeti kakav će uopće biti interes hrvatskih branitelja da se zbrinjavaju na tom području, a drugo, to je još u ranoj fazi. Ministarstvo državne imovine dodijelilo je zemljište Gradu Split da se može prijeći na usklađivanje sve potrebne dokumentacije. Tamo se planira ogroman projekt kojeg ne može nositi ni Grad Split ni Ministarstvo, to je strateški projekt na razini države i država će morati stati iza tog projekta ako se misli realizirati.

Opara: Ovo je plod zajedničkog rada

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara istaknuo da je da se ovaj naslijeđeni problem riješio zbog zajedničkog, transparentnog i jasnog rada.

– Prvi dan po usvajanju proračuna pozvao sam svih 17 obitelji i izložio u čemu je problem i pokazao koje opasnosti moramo izbjeći po isteku svih procedura oko natječaja. Ponavljali smo natječaj, nitko se nije javljao na njega, nitko nije vjerovao jer se možda vjerovalo da se ovdje nešto namješta.

Uredno smo napravili nekoliko ciklusa natječaja i nakon četiri mjeseca došli smo do ovoga trenutka. Nakon dvije godine proceduralnih problema, konačno su sve zapreke otklonjene. Ako imaš hodogram, zaduženja, jasne ciljeve, onda smo morali uspjeti, ali zajedno. Ne Andro, ne Nino, ne Jelena, nego zajedno s tim ljudima.

Gradonačelnik kaže da je ostalo još puno nezbrinutih ljudi.

– Vidjeli ste na sjednici Vlade u Splitu da planiramo na području Korešnici ostvariti nešto o čemu se već govori zadnjih 20-ak godina, a to je veliko naselje koje će biti i za naše branitelje i njihove obitelji i mlade obitelji za potrebe POS-a. Planiram u najskorije vrijeme pripremiti svu potrebnu dokumentaciju kako bismo na tom području u budućim novim naseljima na istoku grada mogli imati novi život i novi razvoj grada.

Na kraju je Opara svim braniteljima i njihovim obiteljima čestitao Dan hrvatskih branitelja grada Splita i Dan državnosti.

Vela: Rok dovršetka je 16 mjeseci

Nino Vela kaže da je zadovoljstvo da upravo na današnji dan počinju radovi na zgradi za Hrvatske branitelje.

– Imat će 17 stanova i bit će na 4 etaže. Imat će podzemnu garažu i parkiralište, 22 parkirna mjesta, 1900 kvadrata bruto korisne površine. Investitor je Grad Split, investicija je vrijedna 16 milijuna kuna, a rok izgradnje je 16 mjeseci – kazao je Vela.

Na pitanje jesu li ovim zbrinuti svi branitelji na području Splita odgovorio je da oni nisu nikad svi zbrinuti: – Mi u suradnji s braniteljskim udrugama o načinu zbrinjavanja. Neke ćemo zbrinuti sada, nakon dugotrajnog postupka, a uslijedit će i daljnja zbrinjavanja – zaključio je Vela.

Inače predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije u srijedu ujutro poližili su vijence na Lovrincu, na Groblju hrvatskih branitelja i na Spomen obilježju poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu. Potom je u katedrali sv. Duje služena misa.

(Visited 3 times, 1 visits today)