Na Staru godinu 1991. je prvi put emitirana “Bojna Čavoglave”! Danas je nekima “kontroverzna”! (video)

Na dan 31. prosinca 1991. prvi puta je emitirana na Hrvatskom radiju Split najpoznatija ratna pjesma Domovinskog rata „Bojna Čavoglave“. Pjesmu je snimio dragovoljac Domovinskog rata Marko Perković Thompson. Pjesma je zbog svoje iskrenosti i autentičnosti istog časa postala ne samo hit nego i simbol otpora velikosrpskoj agresiji.

Pjesma počinje pokličem “Za Dom – Spremni!” i poručuje “bandi četnicima” da neće ući u Čavoglave, selo nadomak epicentru marionetske “SAO Krajine”, Kninu.

Tekst pjesme se bavi obranom hrvatskog sela Čavoglave u blizini Drniša od agresije Srba koji su prije toga uništili cijeli kninsko-drniški kraj ubijanjem, progonom i etničkim čišćenjem Hrvata. Sve je bilo razoreno i Srbi su se spremali izaći na more, ali mala grupa branitelja sela Čavoglave rekla je odlučno vojnički „nećete u Čavoglave“!

Taj osjećaj i tu volju hrvatskog vojnika strašne 1991. uglazbio je Marko Perković Thompson u stihovima gdje poručuje da će Hrvati braniti svoju Hrvatsku do smrti, sa spremnošću hrvatskog vojnika da srbijanskog agresora protjera i oslobodi domovinu Hrvatsku.

Tijekom Domovinskog rata pjesma je bila jako slušana, te je proslavila Marka Perkovića Thompsona (dobio nadimak po strojnici Thompson koju je imao u ratu). On je nakon te mega popularne budnice nastavio pjevati domoljubne pjesme, pa su one postale njegov zaštitni znak. Njegove pjesme su s vremenom, zbog domoljubnog i vjerskog karaktera, postale „trn u oku“ dijelu projugoslavenski i antihrvatski orijentiranih medija i političara.

Selo Čavoglave postalo je s vremenom mjesto u kojem se prvo hrvatski narod Dalmacije, a zatim cijele Hrvatske spontano okupljao na proslavu obljetnice oslobođenja Hrvatske 5. kolovoza, kao odgovor na difamacije Domovinskog rata i hrvatskih branitelja i generala. U tom procesu sudjelovali su mnogi tadašnji i još uvijek aktivni političari i mediji.